Tårtbotten - Tre lika

Jag gjorde ju en tårtbotten i min nya fina PME 15x10 cm form igår! Önskar mig fler sådana här höga formar i olika storlekar, så skönt att slippa klä formen med bakplåtspapper upp över kanten ( vilket behövs när jag gör höga bottnar i vanliga formar).

Receptet jag använder när jag ska göra helt vanliga tårtbottnar och sen kombinera ihop tårtan efter eget huvud kallas Tre lika. Man använder helt enkelt tre höga glas och anpassar ingredienserna efter hur många ägg man använder. Det här receptet finns lite överallt på nätet men jag har i stort sett skrivit av det som finns på bloggen www.bakglädje.blogspot.se

Skulle ju naturligtvis skrivit in hela receptet här men klockan börjar bli mycket så ni får hålla till godo med en titt i min receptbok! 

Just denna botten är ju till den lilla formen och på bara två ägg. Jag brukar alltid använda de här glasen, de funkar fint med många ägg så det fick bli dem nu oxå trots att det hade räckt med vanliga dricksglas..

Resultatet!

 

Det är viktigt att äggen är rumsvarma! Se till att ta fram dem i tid! Knäck äggen i ett glas, häll upp socker till samma nivå i nästa och det sista fylls med mjöl (byt ut ca 1/4 mot potatismjöl) och bakpulver.

Det finns de som säger att vispar man äggen länge ( vi pratar ca 20 min kanske) så kan man halvera bakpulvret. Jag vispar äggen ordentligt vita tar kanske 5 minuter i min KA. Jag använder allt bakpulver.

Normalt är det inga problem att dela en sån här botten till tre lager, vill man ha ännu högre bottnar öka antalet ägg. Se recept Tårtbotten bas hos sockerrus.se där finns oxå förslag på hur mycket man ska ha i om man vill smaksätta botten med choklad, vanilj eller citron.

 

Nu har jag ingen bild på en vanlig form just nu men du måste klä den med bakplåtspapper som sticker upp över kanten, annars blir det smet i hela ugnen! "Limma" fast pappret med flytande margarin, smöra även insidan av papperet så lossnar det lättare från kakan.

Ändringar sen jag skrev in receptet i boken är att jag vänder kakan upp och ner direkt när den kommer ur ugnen, minskar risken för att den skall sjunka ihop i mitten!

Du får absolut inte öppna ugnen de första 20 min, då sjunker kakan ihop! 

Tiderna tycker inte jag stämmer, i min ugn tar det bra mycket längre tid än vad som står i receptet. Det är bara att hålla koll med provstickan, den ska komma ut torr!

 

Kram och sov gott!

 

 


Det ska börjas i tid..

Jag jobbar hårt på att få barnen intresserade av mat och bak :) Känns dock som om jag har svårt att konkurrera ut allt som har med bilar att göra ;)
Men igår ville ju A baka och idag sysselsatte sig Mel med A:s spis en bra stund! Verkar lovande tycker jag! Vore ju trevligt med lite sällskap i köket i framtiden, men risken är väl rätt stor att jag får flytta ut spisen i garaget om jag ska få nåt sällskap ;)


Tisdag

Som jag trodde så var det ingen magsjuka som A hade igår utan snarare nåt som inte skulle vara kvar i magen.. Så det blev som tur var inga nattkräkningar!
Dock en hel del upp och springa ändå. Måste säga att jag är rätt imponerad av min man, han kan nog sova igenom ett världskrig.. Barnen sover i varsitt rum, på var sin sida om vårt sovrum. För att jag ska vakna behövs bara att något av barnen vaknar och låter lite. Sent igår när jag var på väg isäng så vaknar A och skriker rakt ut, så högt att Mel vaknar och blir naturligtvis rädd och skriker lika mycket han. Tror ni M vaknade?? Icke, han sov lugnt vidare :) Tur är väl det då han skulle upp och köra många mil idag!

A var naturligtvis hemma idag oxå för att vi skulle vara på säkra sidan och veta att han är frisk! Blev en lugn förmiddag med morgontv (jag hann äntligen se sista avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar). Vi hann med lite tvätt och lek med bilar oxå. Lunch och sen en PW fram och tillbaka till Rusta, mina bakgrejor förökar sig så jag behövde en förvaringsbox till :)
Mellis på altanen, var faktiskt lite sol idag! Samt sandslottsbygge i sandlådan innan vi gick in igen.


"Lugn" dag med barnen

Ja det var planen, att ha en lugn dag med barnen :) Tror att vi behövde det alla tre då det gått i ett i nästan två veckor!
Albin hade en lugn tv morgon utan stress. Melvin somnade och jag bloggade lite om sommarens tårtor. Sen blev det A:s favoritmat, köttbullar och spagetti..
Efter lunchen var det biltvätt på programmet. Vår svarta bil var silvergrå av all smuts och salt efter Linköpingstrippen! Sprayade hela bilen med avfettning och gav mig av mot tvätten. Albin brukar få sitta fram i biltvätten vilket gör det hela väldigt spännande, aldrig några problem att få med honom dit. Idag lyckades dock båda barnen somna redan när jag sprayade avfettning här hemma. Sov sig igenom tvätt, tankning och ett snabbstopp på Willys.

Väl hemma igen skulle jag inviga min nya bakform genom att göra en liten tårtbotten till slutet av veckan! Albin ville oxå baka och jag föreslog att vi skulle hjälpas åt! Men icke, han gillar inte min älskade Kitchen Aid utan ska han baka vill han vispa med elvispen. Så han skulle göra muffins och bjuda pappa på efter middagen! Allt gick fint, han hällde och vispade och valde formar ( blixten såklart..)
Helt plötsligt börjar han gråta och säger att han har ont i magen och mår illa. In med muffinsen i ugnen och A kryper ner i vår säng och tittar lite tv.
- Mamma, jag vill kräkas!!
Och det gjorde han.. Typ 4 gånger på en timme! O nej inte magsjuka, såg framför mig hur både jag och Mel blir sjuka lagom till imorgon när M är borta över natten samt att A börjar piggna till..
Han vilar framför Tv:n en timme sen vill ha äta en banan, dricker ett halvt glas cola och magsjukan är som bortblåst. Helt speedad far han runt här med bilarna och mår hur bra som helst! Så det var garanterat ingen magsjuka, utan snarare nåt han fått i sig alt förkylningen som satt sig på magen. Blir så för honom ibland. Naturligtvis stannar han hemma med oss imorgon för att vara på säkra sidan men jag tror inte vi behöver oroa oss för att bli sjuka. Skönt!

Dagens att göra lista blev iaf avprickad
Byta lakan, check ( fast kom just på att jag glömde byta Mels, får gör det imorgon..)
Bilen tvättad och tankad, check
Tårtbotten, check ( kommer i ett eget inlägg, förhoppningsvis imorgon)
Barnmat, en bunt portioner fisk och kycklingrätter, check

Tyvärr försvann mitt träningspass i barnkräkset.. Får ta igen det en annan dag..

Sov gott!!


Tårtarkiv 2012, Sommartårtor

Här kommer ytterligare några tårtor från sommaren. Vi börjar med en Regnbågstårta, recept finns hos Sockerrus.se. Just denna är gjord med bara tre färger och endast vanlig karamellfärg. Nu när jag har köpt riktiga pastafärger att använda hoppas jag nästa försök blir snyggare med fler och kraftigare färger.
Det absolut bästa med den här tårtan är frostingen den är helt underbart god och har konsistensen av mjuk maräng. Den heter Angel Feather Icing with lemon och finns även den på Sockerrus.se!
 
 Den här tårtan gjorde jag till Albins avdelning Igelkotten på hans sista dag. Det är barnsmaker i den och jag misstänker att den blev lite för sliskig för de flesta vuxna.. Innehåller päronmousse och dumlefluff och är spacklad och spritsad med bubbelgumssmörkräm.
Midsommar blev det ju iår oxå! Då måste man äta jordgubbstårta!! Denna består av ljusa bottnar, jordgubbsoch rabarbermousse, hemgjord lemon curd och glasskräm. Täckt med grädde och jordgubbar!!
Gjorde ju några övningstårtor inför bröllopstårtorna. Denna gjordes för att testa att täcka med choklad kommer inte ihåg innehållet..
Här är nog innehållet någon form av hallonmousse och vanlijhistoria eventuellt lite lemoncurd. Var tvungen att prova spritsa med två färger. Min första korgspritsning!
Albin ville promt ha röda hjärtor som han sa, på sin 3 årstårta! Tårtan har tre vimplar! Grattis Albin 3år, Grattis på Mors dag och Grattis Jennie till nya jobbet!
 Ska snart ta tag i inlägget om bröllopstårtorna :)

Gräslökspannacotta

2 Gelatinblad
2 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 dl matyoghurt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
50 g löjrom/ stenbitsrom
 
- lägg gelatinet i blöt i ca 5 min.
- koka upp grädden, ta av från värmen.
- lyft upp gelatinet och rör ut det i grädden.
- blanda i yoghurt, salt, peppar och gräslök.
- häll upp i portionsglas/ formar, låt stelna i kyl i minst 4 timmar alt över natten.
 
Lägg på rom och ev annan dekorering. Räkor är gott till!
 
Pannacottan blir ganska mastig så detta recept räcker nog till 4p om man skall äta en trerättersmiddag. Igår var vi sex stycken plus att middagen blir lite lång då man förflyttar sig mellan rätterna så jag gjorde dubbel sats och det blev lagom mycket!

Åka runt fest

Igår var det dax för Åka runt festen i Nässjö (Ja även i Eksjö faktiskt, men vi var med här i stan) Vi har velat vara med ett par år nu men det har inte funkat med barnen och andra åtaganden men iår kunde vi!

Världens bästa mormor och morfar var här med barnen och tack vare det hann jag städa och fixa allt här inne på dagen, samtidigt som M bytte däck på bilen.

Åka runt fest innebär att man äter förrätt, huvudrätt och dessert på olika ställen. Alla som är med har en rätt hemma hos sig och dit kommer två andra par. Vilket innebär att man under kvällen träffar totalt sex andra par. Sedan träffas alla deltagare på en gemensam efterfest.

Vi hade förrätt vilket passade extremt bra eftersom barnen var vakna och kunde vara i källaren medan vi var här uppe. Sen kunde de äta middag och lägga sig i lugn och ro!

Jag gjorde en gräslökspannacotta som serverades med räkor och löjrom samt lite vitlöksbröd och vitt vin. Ville ju inte att gästerna skulle svälta innan de kom till huvudrätten ;) Som fördrink drack vi bubbel och åt lite krustader med brieost och hemgjord jordgubbsoch rabarbermarmelad. Man värmer dem lite i ugnen så att osten o marmeladen smälter ihop, mums!!

Lite roligt blev det när första paret som kom till oss visade sig vara våra nära vänner som bjudit in oss till festen! Jättekul att de hållit det hemligt för oss oxå så vi vart glatt överraskade! Vi hade trevligt vid alla rätterna ch träffade roliga människor överallt. God mat fick vi med! Ris och gryta till huvudrätt och en härlig vitchokladmousse med passionsfruktssås till dessert!

 

Efterfesten visade sig vara på Hotell Högland. Där blev vi dock inte kvar så länge då både M och jag drar på sega förkylningar. Det plus en vecka på resande fot och barn som inte ville synka sig med vintertiden gjorde att dagen idag blev väldigt lugn och skön.

 

Måste ju bara berätta att jag har världesa bästa föräldrar! Inte nog med att de var här och tog hand om barnen så att vi kunde komma iväg och ha skoj! Pappa var dessutom chaufför så att vi hamnade där vi skulle samt slapp gå hem på natten! När vi kommer hem så har de dessutom diskat och städat undan efter förrätten så det bara var att krypa ner i sängen och sova ett par timmar! Tack underbara ni!

Idag stannade mor och far med Melvin så att både jag och M kunde följa med Albin på Bamsegympa vilket han tyckte var toppen! Eftermiddagen har sedan som sagt bara varit lugn!

 

Nu är det snart sovdags igen! Det väntar en vecka hemma, komma in i de vanliga rutinerna igen! M är nog bara borta en natt denna vecka! Dessutom ska jag äntligen få baka lite tårta igen! Så till nästa helg kommer om allt gått som det ska bilder på lite halloweentårtor :)

 

Dessutom är det hög tid att ta tag i kost och träning igen då denna vecka som gått inte innehållit någon träning och massor av onyttigheter :(

 

Sov gott alla fina!


Vinter igen..

I torsdagskväll kom höstens första snö! Vi var fortfarande kvar i Linköping men styrde hemmåt tidig förmiddag i fredags. Var inga problem på de stora vägarna men inne i Nässjö var det lite halt här och var :) Inga som helst problem med Hondan, jag är så nöjd med den bilen!! M hade det lite värre som körde minibilen hem från hockeyn på torsdagskvällen.. Men han kommer snart ha en bättre bil att pendla med!

Albin hann inte ur bilen här hemma innan han förklarade att han ville åka pulka och kälke. Det fick dock vänta till lördagen eftersom fredagen var ett ända stressmoment! Som tur var följde min kära lilla mamma med hit så jag hann med allt jag skulle göra! Styrelsemöte i mässföreningen, handla mat, vin och strumpor! Tillse att alla fick mat och Förbereda lördagens förrätt!

 

Melvin far omkring som en liten tok härhemma! Han är ruskigt snabb med krypningen nu, och är golvet för halt slänger han sig bara ner och ålar istället! En riktigt juste "ålning med dess slingring" stil har han!

Vi har dock tyckt att det är rätt skönt att han inte ställer sig upp ännu.. Trodde jag. Idag stod han och var hur nöjd som helst i sängen när jag kom in..


Sällskap i tv soffan..

Mel vägrar att sova men ser glatt på kockarnas kamp med mig.. Ja jag vet att han inte ska se på tv men ibland tar orken slut!

A sover och större delen av packningen är klar. Imorgon bär det hemåt, hoppas på att det inte kommer allt för mycket snö..

Idag har jag verkligen fått tjöta av mig med goa Marina! Våra 3 åringar lekte bitvis hur bra som helst och var bitvis sådär truliga som bara 3 åringar kan vara :) Härligt!

Hoppas hinna med lite längre o bättre inlägg nästa vecka när vi är i hemmamiljö igen!


Utvilad

Till skillnad från igår så har småtrollen sovit som små änglar inatt!! Lika med att i alla vaknade upp utvilade och glada! Dagen har bjudit på lite shopping och kusinbus!!

Lite seg kväll då ingen ville somna men nu sover de och jag hoppas på ännu en bra natt då vi nu ska klara oss utan Pappi ett par dagar..

Imorgon ska vi lära känna nya vänner, ska bli jättekul!!

Kram och sov gott!!

Mystisdag!

Efter en full helg och även ett måndagsäventyr är det dax för en lugn tisdag! Tur är väl det då vi haft en natt med vaken och hungrig bebis samt blöta pyjamasar och sängkläder i högervarv..

I söndags var vi hos goda vänner som vi tyvärr inte hunnit träffa på jättelänge! Det bjöds på fika och mat! Albin hade fullt upp att hänga med i tjejernas tempo då de var lite äldre än han, men det ick jättebra och han ville inte åka hem! Vi hade en mysig eftermiddag ihop! Tack Mia o Martin!

 

 

Igår blev det än sväng ut på landet för mig och barnen! Ännu en härlig dag med fina vänner. Blir mycket tjejkompisar för A den här veckan men det funkar hur bra som helst! Vi hann både med innelek, mata fåren, cykla och klättra in i hjulet på en skotare! God mat och plättar till mellis! Tack Maria!!

Blev svårt att få med A hem även denna dag. I bilen hem var han väldigt bekymrad över att vi inte hade städat kompisens rum innan vi åkte! Men vi städade ju upp allt lego i köket försökte jag säga.

- Nej, jag har nästan inte städat alls.. Djupt ångerfull!

Min lilla sötis! 

 

Nu sover liten, A o jag ser på Barnkanalen... Snart lunch sen blir det en sväng med vagnen innan mormor kommer och hälsar på!

 

Vi är ju kattvakter oxå! Vet inte om katten uppskattar det dock?? A vill ju gärna klappa henne så fort hon kommer fram och blir lätt lite framfusig.. Mel verkar livrädd skriker i högan sky så fort han ser henne! Försöker vänja honom lite så nu går det lite bättre iaf.

 

Kram och ha en bra dag!


Oct. 21, 2012


Oct. 21, 2012

 


Himmelsk mat!

Matfreak som jag är så måste jag berätta lite om gårdagens matupplevelse!!
Vi var som sagt bjudna till Stockholm av Magnus chef för att vara med på invigningen av de nya kontoret! Mingelmenyn på kontoret var som en halv middag bara den! Mördegssnurror med svamp, sparrisinlindad parmarulle, vårrulle m chilisås, mozzarella och tomatspett och kycklingspett. Lite bubbel till det :)

Middagen serverades senare på restaurang Himlen i Skrapan på Södermalm. Så otroligt fin mat. Underbar service, personalen var hur goa som helst och jag har aldrig hört dess like till vinpresentationer :)

Förrätten bestod av Kalixlöjrom som smälte i munnen! Surdegsbakad lök, potatischips, gräslök, rödlök och creamefraise! ( Jag vet inte varför  bilderna hamnar i annan ordning än den jag laddar upp dem i, bara lite irriterande!!)

Varmrätten, lammsadel med Karl-Johansvamp, gulbetor och en friterad potatishistoria. Lammet var helt ljuvligt, perfekt stekt med en underbar karamelliserad yta! Mmm..

Efterrätten bestod av äpple, kanelmaränger, hasselnötter och en kolaglass med havssalt! Försvinnande gott även den rätten även om jag vid det här laget började bli tämligen mätt! Som tur var det inte speciellt stora portioner och vi åt under ganska lång tid!

Vilket nog var bra med tanke på att vinerna oxå var suveränt goda och valda med stor omsorg till menyn. Speciellt efterrättsvinet en Muscat Asti som nästan bubblade lite! Var ju rätt länge sen jag drack några mängder alkohol med tanke på graviditet, amning och småbarn runt benen :) Men det gick jättebra, vi åt ju hela tiden :)

Förrutom all god mat hade vi jättetrevligt sällskap och helt klart en toppenkväll!

Kram och godnatt!!


Hemmåt..

Vi har haft ett jättemysigt dygn i Stockholm Magnus o jag! Invigning av nya NCC kontor i Hamarbysjöstad! Bubbel och mingelmeny :) sen fördrink på Skybaren i Skrapan samt en helt fantastisk middag på restaurang Himlen! När jag har bättre uppkoppling kommer ett inlägg med bilder på den underbara maten!!
Vi bodde på Hilton Slussen, mysigt, bra service och en härlig frukostbuffe!! Sist vi bodde där var 2003 när vi precis hade träffats o var lite lagom toknykära :)

Det var så gött att få sova utan att behöva vakna el fundera på om barnen sover eller är vakna. Sova ut på morgonen och vakna utan barn i sängen! Inget som tillhör vanligheten precis :)

Idag har vi ätit långfrukost och strosat på söder! Jag fick en halvtimme inne i en bakbutik, made my day :)

Lunch blev det på O'Learys på centralen. Lite synd att de visade fotboll och inte hockey men M överlevde ändå, han älskar Larry bird:)

Nu är vi på tåget, på väg hem till småtrollen!! Har gått jättebra att vara ifrån dem, Melvins första natt utan mamma har enligt mormor gått bra! Nu känner jag att jag tankat massor av mammaenergi och saknar dem massor!! Blir mysigt att komma hem till dem o de får gärna sova hos mig inatt!!


På äventyr..

Ska följa med M på en jobbgrej. Barnen ska leka m sin morfar i eftermiddag!


Torsdag, snart helg igen..

Idag har jag varit på jobbet! Samtalat med chefen och förlängt min föräldraledighet :)
Sen hade vi en trevlig nätverkslunch, hummersoppa! Gott!
Besök på eftermiddagen och Albin var så glad att få leka med två av sina favoriter!! Han har berättat massor sv vad de gjorde tillsammans för pappa!

Melvin fick en body i present när han föddes och nu när han växt i den så visade det sig att den var trasig. Hade inget kvitto el lapparna kvar men det var inget problem att byta. Tack för mycket bra service!!!
Det enda problemet var att jag inte kunde bestämma mig för vilken body jag skulle byta till, så jag gick ut 270 kr fattigare..


Vill ha fler timmar mellan 2000 och 2300...

Tanken var att jag nu ikväll skulle gjort ett nytt inlägg i serien Tårtarkiv 2012! Barnen sov vid 2030 och datorn var påslagen. Jag skulle bara lägga en liten beställning på www.strosselannat.se och vips så är klockan 2310.. Men sortimentet är stort och det är mycket jag vill ha.. Så det tar lite tid att plocka ut det viktigaste som jag har råd med just nu. Resten fick hamna på önskelistan till jul! (Jag la en stund på att prata med maken i telefon oxå)
 
Hade enbart tänkt önska mig pengar från och med jul och tills jag hade råd att köpa min efterlängtade Kitchen Aid, men min helt underbara make tyckte att jag behövde den lite tidigare än så, och kom hem med den till vår bröllopsdag i augusti :) Vilket gör att jag får skriva en riktig önskelista i år oxå :)
 
I övrigt har jag några tårtor att göra i november så planering inför dem är i full gång :) Det är inga problem att fylla tiden mellan barnens läggning och min egen! Även om jag gärna hade sett på både Dallas och Greys idag så gjorde det inte så mycket att de inte sände något av programmen just idag!
 
Bäst att komma isäng nu, imorgon är det chefssamtal, nätverkslunch och lekdejt med Bästa Sofia + barn på eftermiddagen. Mannen kommer hem till kvällen och då ska det fixas inför helgen!
Kram och sov gott!!
 

Onsdag

Oj så skönt vi sovit alla tre inatt!! Mel vaknade vid 06.
Ser fram mot en härlig dag, lunch med fina flickor o ettåringar i lilla Trästaden.
Sen blir det en lugn kväll eftersom gårdagens middag räcker till mig o A ikväll oxå! Lika med massa tid att göra roligare saker än att laga mat och diska :) Frågan är om det blir ett tårtblogginlägg eller träning? Dessutom ska jag ju hinna se både Dallas och Greys ;)

Missade totalt fotbollen igår men det är inget jag sörjer! Fick massa bebiskläder sorterade och det var skönt att bli av med!

Ha en bra dag därute!

Oct. 16, 2012


Gräsänka...

De sista två veckorna har M haft det lite lugnare på resfronten, då blir jag genast bortskämd och vänjer mig vid att han kommer hem till middagen. Icke denna vecka dock, då han är iväg på kurs. Första kvällen vi är ensamma blir det alltid lite lätt kaos, sen hittar vi rutinerna igen.
 
Dagen har som vanligt runnit iväg utan att jag hunnit allt jag vill. Har tittat på mina blommor nu i typ fem dagar och tänkt att jag ska vattna dem men det kommer alltid något emellan, tur jag har tåliga växter! 
 
Mel och jag lämnade A på förskolan, sen åkte vi o storhandlade. Väl hemma kom jag på att jag glömt planera för lunch idag.. Det enda proteinet att tillgå var bacon, men med lite stekt vitkål, lök ch vitlök + en sallad så blev det både gott och relativt nyttigt!!
Sen blev det en timmes PW innan hämtning, skönt att jag tog mig i kragen och kom ut!
 
Ikväll har jag rensat bebiskläder! Låg en driva av urvuxna kläder i Melvins rum. A somnade i M:s säng mitt i mitt klädrejs så han fick ligga kvar och sover än! Jag måste nog slå igen mina blå nu oxå annars tappar jag snart paddan i golvet...
 

Pannkakor

Jag hade lovat Albin pannkakor till middag så det var tur vi åt "söndagssteken" redan I lördags :)

I alla år har jag gjort pannkakor som mamma gjorde dem.. Tyvärr har jag aldrig lyckats med det receptet! Det gick inte att steka tunna pannkakor för då gick de sönder utan jag var tvungen att steka tjocka degiga och trista pannkakor. (förlåt mamma)

Räddningen kom när jag fick ett nytt recept från Finaste Terese!!
Numera blir pannkakorna hur bra som helst och väldigt goda! Så goda att A och M åt upp hela omgången själva! Väldigt synd om mig som fick äta lördagens lammstek till middag igen :)

Receptet kommer längre ner!

Jag steker alltid pannkakor i pannkakaslagg av gjutjärn. Har en ny från Skepshult samt både pannkakslagg och plättlagg från M:s mormor. Blir hur bra som helst :)

Tunna pannkakor a'la Terese

Ca 12 stora eller 20 små

2 ägg

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

1 krm salt

1 msk smält smör

( byt ut 1-2 dl mjölk mot bubbelvatten)

Vispa ihop ägg och hälften av mjölken

Tillsätt mjöl och salt ( jag höftar alltid i lite salt och lite socker)

Vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken ( jag byter ut 2 dl mot bubbelvatten från sodastreamern)

Häll i smöret och låt smeten svälla i 5-10 min

Stek

Ät!!


Rusksöndag!!

Känns som om hela söndagen regnade bort! Vilket inte gjorde så mycket för M hann klippa gräset efter jakten i lördags så borde det vara färdigklippt för iår!

Söndagen blev en riktig innedag med städ och tvätt som huvudaktivitet :) Albin fick springa av sig på bamsegympan och mitt intensivgympapass var på 90 min. Kommer nog kännas idag då jag knappt tränat på 2 veckor :( Nu mår jag dock bra och hoppas på en bra mat och träningsvecka!!

Det lektes endel oxå såklart! Liten börjar bli stor och lånar gärna brorsans Bobbycar..
Albin o M skruvade isär och ihop helikopter och ambulans, verkar som om mekintresset gått i arv. Tills A tröttnade och förklarade för sin far att det här är faktiskt tråkigt! Det vänder fort ibland.


Lördagsstek och finvin!

När jag stod och fixade med middagen blev jag väldigt sugen på ett glas rött. Då det är lördag och det dessutom skulle vara vin i såsen så började jag leta i vinhyllan och hittade ett av mina favoritviner, Lindemans Merlot! Just denna flaska hade nog blivit liggande lite väl länge.. Både färg och smak påminde starkt om russin :(
Detta gjorde mig lite orolig då vi fick fina viner i bröllopspresent som var ämnade att drickas på första, tredje och femte bröllopsdagen. Då jag varit gravid på både första och tredje så har inte flaskorna gått åt. Gick således ner och hämtade Den första flaskan och det vinet var det minsann inget fel på!! Tack kära Peter och Pernilla för ett mycket gott vin! Passade dessutom kanon till dagens lammstek med bacon och kantarellsås, serverades med klyftpotatis (jag tycker potatis i ugn har svårt att få fin färg så jag penslar oftast mina klyftor med en blandning av olja, soya och pressad vitlök = fin färg och god smak) och sallad! Mmm gott. Receptet finns på Kokaihop.se. En app som jag för övrigt använder hur mycket som helst! Här finns mängder av bra recept när jag har idetorka och ska skriva mina veckomatsedlar. Med funktionen att allt jag vill laga igen sparar jag i "mina samlingar" så behöver jag inte leta efter dem igen, klockrent!!
Då vi nu både ätit och druckit gott fick det bli en liten efterrätt oxå.. Hittade några små mintchokladcupcakes i frysen, la på lite grädde och färska hallon :) Min gräddhatare till man fick vaniljglass istället för grädde.
Så nu har jag utnyttjat den här veckans ätardag till max.. Som tur är har förkylningen gett med sig så jag kan träna imorgon!
Kram och sov gott!!


Barnmat

Min lilla sötnöt äter hur mycket som helst just nu! Han börjar dagen med välling vid femtiden, sen är det gröt vid åtta, ev lite mellis på fm beroende på hur han sover. Mat motsv en barnmatsburk till lunch, mellis på em, ännu en burk till middag, gröt vid nitton och slutligen en slurk välling när det är sovdags.
För att inte ruinera oss totalt på barnmatsburkar har jag börjat laga lite mat till honom. Tycker att blandningen ett mål burkmat och ett mål hemlagat är bra. Så gjorde jag med Albin och det funkade fint. Skillnaden är att med A så fanns tiden att laga hans mat bredvid vår. Dvs jag gjorde sällan storkok och frös in mat utan lagade hans mat samtidigt som jag gjorde min och M:s middag.
Den tiden finns absolut inte nu när det alltid är någon av charmtrollen som är i behov av uppmärksamhet, hjälp eller lek!
Därför har jag nu börjat att tillaga lite fler portioner åt gången och frysa in. Det mesta går ner bara han är hungrig :)
Dagens rätt blev kokt köttfärs med potatis, morot, palsternacka och zucchini. Kryddade med lite peppar och basilika samt hade i lite grädde när jag mixade ihop det.
Tips är att hälla av kokvattnet och spara det då det är lätt att få barnmaten alldeles för tjock. Då är det bara att späda med kokvattnet till önskad konsistens efter mixning.
Om denna rätt går hem hos Melvin får vi se imorgon!


Oct. 13, 2012

 


Lördagsmys!

Efter en god natts sömn där jag bara varit uppe och gett Mel välling vid 05. Vaknade jag av att M sa hejdå vid 07 och stack ut i skogen för att återigen försöka fylla på vårt sinande förråd av älgkött..
Efter morgonbestyren kom T&H. T underhöll barnen ute och jag åkte ner till Pigalle och gick en sväng på loppisen! Letade fodrade gummistövlar till A och långärmade bodies till M. Hittade det samt lite böcker och spel. Älskar Loppisar, auktioner och marknader där man kan handla mycket för lite pengar! Dock kommer jag alltid hem med något som jag inte visste jag behövde ;)

Sen var det T:s tur att åka till stan och uträtta lite ärenden medan jag fixade i barnen lunch. A och H har lekt jättebra idag och både jag och T fick gjort det vi skulle! Tack kära ni för sällskapet idag!!

När Mel sov sin eftermiddagslur så var det städning och vägbyggnation i sandlådan med A som gällde! Man måste nämligen städa innan man kan bygga, annars får det inte plats några vägar då sandlådan ( precis som A:s rum) är lätt överbelamrat av bilar i olika storlekar och former :)


Att vi aldrig lär oss...

Igår åkte hela familjen fram och tillbaka till Linköping. Anledningen till resan var att vi skulle ta farväl av min farfar som somnade in för ett par veckor sedan. M o barnen var inte med under begravningsgudstjänsten, som var väldigt fin och värdig men sorglig såklart, utan de kom till minnestunden efteråt.
Det blev en fin dag tillsammans med våra närmsta och ett fint avsked!

Sen när det är dax att åka hem så tar vi det där beslutet som vi gjort ett antal gånger nu. Det är skönt att komma iväg, behöver komma hem. Åker vi nu kan vi äta i Mjölby.. Så vi åkte och som vanligt somnade barnen innan vi kommit till Mjölby = ingen ide att stanna, Albin äter ändå inget om vi väcker honom nu..
Fortsätter resan hem, barnen vaknar och är jättehungriga. Jag som verkligen behöver äta på fasta tider för att inte bli ilsk är oxå hungrig, finns inget mer vettigt ställe att stanna på. Innebär stödmatning av barn med frukt. Tillse att de får nåt i magen direkt när vi kommer hem.
Alla utom jag somnar ganska omgående. Själv behövde jag summera dagen en stund o se ikapp lite missad tv. La mig vid 24.. Strax före 02 vaknar A och vill att jag ska sova hos honom. Hinner lägga mig, han somnar men då vaknar Mel och han är inte ett dugg trött utan bara glad och leksugen! Jag brukar kunna söva om honom utan mat på nätterna men nu tänkte jag att han faktiskt missat ett mål mat under resans gång. Stod ut till 0315 sen fick han välling och somnade till 0330...
Vid 0645 var de på benen igen de små, M på väg till jobbet och jag bara trött :)
Det värsta är att jag blir ganska ineffektiv när jag är trött, så all tvätt och städ mm som skulle göras få bli en annan dag!
A ville måla lite på fm och efter lunch komma fina T o H! De stannande tills killarna skulle sova! Alltid lika mysigt att ha dem här! Blev riktigt Svensson fredagsmys med Tacos ;)

Nu dax att återta lite sömn ;)
Sov gott!

 


Oct. 10, 2012


Tårtarkiv 2012, Tjejfester

När man har det här bakmonstret inom sig som jag har gäller det ju att passa på att baka när det finns tillfälle för folk att äta det jag bakar :) För som redan har sagts många gånger så bör jag defenitivt inte äta upp allt gott jag producerar! Därav erbjuder jag mig mer än gärna att ta med efterrätt på de tillstälningar av olika slag jag blir bjuden på eller är med och fixar.
 
Här kommer några exempel:
I maj hade vi Babyshower för en god vän som både väntade barn och skulle flytta iväg från oss här på höglandet.
Då blev det en tårta med både chokladbotten och ljus botten. Den innehöll päronkompott och päronmousse. Täckt med nutellafrosting. Tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vilka recept jag använde, men googlar man på de enskilda delarna så får man massor av förslag!
 
Sen hade vi en mysig kväll hemma hos Jennie där vi skulle prova lite olika Texmex tillbehör för Buzzador. Till den kvällen gjorde jag min första tårta med recept från underbara Louise som har bloggen www.louisespis.blogspot.se 
En Very Cherry Chocolate Cake! En av de godaste tårtorna jag någonsin ätit!! Trots att jag har massor av tårtrecept jag vill prova så har jag gjort denna två gånger. Bottnarna smakar som lite fastare chokladpudding.
Receptet finns på Louise blogg!
Möhippor har det oxå varit ett gäng den här sommaren, alltid lika skoj! Till två av dem har jag bakat. Till den första blev det en Blueberry Pie Cake. Även denna är från Louise`s Spis! Vaniljbottnar med blåbärsfyllning och smuldeg på toppen! Den här formen av tårtor blir väldigt höga och därmed ganska mastiga. Vilket innebär att efter en ordentlig middag så tar de flesta bara en smal bit. Tårtorna räcker således till väldigt många :) Fördelen är att de klarar sig bra i kylen, så man har tårta i flera dagar!
Till den andra hippan blev det en Hallonbrownie. Receptet på denna finns på recept.nu, Kock Linda Lomelino. Det finns även i hennes bok Lomelinos tårtor och säkerligen på hennes blog: www.call-me-cupcake.blogspot.se
Jag har inte hunnit köpa nån 15 cm bakform ännu så jag gjorde den i två 20 cm formar och delade dem så det blev 4 bottnar. Gick jättebra, tips är att frysa bottnarna ca 30 min innan man delar dem så håller de ihop bättre!
Även denna tårta var en mastig men väldigt god pjäs som räckte länge! Sista biten fick jag frysa in och ge bort till en kär vän!
Så var det sovdax igen.. Kommer mer tårtor när tillfälle ges :)
 
 

Konstiga bakplåtar

Undrar varför bilderna hamnar i värsta oordningen??

Jag har i två dagar bakat för att försöka muta jaktlaget så de skjuter av sina älgar lite snabbt :) Verkar dock inte funka då det inte visat sig en ända älg ännu.. Innebär att mannen kommer vara i skogen ex antal helger framöver.. Men men det blir ju finmat i frysen iaf.

Största anledningen till bakandet förutom min svåra bakabstinens var att testa mina nya formplåtar från Netto. Såhär dag två är jag nog beredd att erkänna ett dåligt köp och gömma dem i källaren.. Igår försökte jag göra småkakor, Kokosmusslor. De blev inte snygga så jag ficj rädda dem med lite choklad och kokos (se ovan).

Idag blev det chokladwoopiepies med körsbärsmarängsmörkräm (VM i långa ord) De blev kalasgoda men min tanke att mönstret skulle synas utåt funkade inte alls då det inte blir nån yta på kaksidan som är ner mot plåten :(

Innebar att jag fick lägga krämen på mönstersidan, annars hade det blivit väldigt torra Woopiesar..

Gårdagens Kokosmusslor innan chokladen kom på.

Så om nån har ett tips om vad jag ska använda formarna till så hojta gärna till :))


Nils, en dag försent...

Jag glömde ju att gratulera mina Nilsar på namnsdagen igår!! Har ju hela tre stycken här hemma :)
Som tur var kom både farmor och mormor ihåg!

Måste ta lite bilder på dem alla tre tillsammans för det Hittar jag ingen just nu..


Sol!!

Vilken skön dag det har varit idag! M drog iväg på älgjakt imorse, ville ha hjälp med matsäcken så jag var uppe o såg till att han fick lite gott med sig :) Innebar att även barnen vaknade vid strax efter sex. Vi myste framför Bolibompa en bra stund, åt frukost i lugn i ro. Sen blev det lite tvätt och disk medans A "degade" lite. Kulinarisk lunch bestående av fiskbullar i dillsås och potatis, gott!!
Vi har haft underbart höstväder idag så på eftermiddagen var vi ute i över två timmar. A cyklade, klättrade och lekte i sandlådan. Mel försökte rymma nerför trappan till altanen o jag fångade honom i luften.. Han är riktigt snabb nu! Det bästa han vet är att smita in i Albins rum när ingen annan är där och sitta och plocka med bilarna ;) Jag har två helt bilgalna killar!!

Har haft riktig bakabstinens ett tag nu.. Sen jag började ta tag i min kost och träning har det inte blivit så mycket bakat ( vilket i sin tur gett -7 kg och -7 cm sen den 3 sept! )
Ikväll så var jag dock tvungen att pröva mina nya plåtformar från Netto. Resultatet blev inget vidare men M tar med sig dem ut i skogen imorgon så de går säkert åt kokosmusslorna.

Fick ett tips om en Camera app till telefonen! Funkar finfint så nu kommer mina bilder ha fina ramar mm!

Hoppas ni alla haft en fin dag, nu sova lite och hoppas på en lugn och tyst natt :)

Ps. Stort grattis till våra fina vänner som fått en liten prins idag!!

Passar på att leka lite i brorsans rum när han inte är här!

Kokosmusslor


Sju sorters kakor

Bäst att förtydliga att det är boken, Sju sorters kakor jag har med under vagnen! Inte massa fika ;) Mellis blev banan till A o päron till mig!

På äventyr...

Ute i det fina vädret med småtrollen! Melvin somnade fort i vagnen o Albin hittade några roliga jordhögar att klättra i! Efter att han lekt crossåkare med cykeln i vattenpölarna!!
Själv har jag svår bakabstinens, får se om vi hinner med nåt litet bak innan middagen..
Har 7 sorters kakor med under vagnen ;)


Sköna söndag..

Alla tre barnen sov riktigt bra inatt, bara en kiss i pottan vid 02 och en vällingflaska vid 05..
Så trist att min förkylning inte ger med sig, vaknade med totalt stopp i näsan imorse o en riktigt trist hosta :( Så tyvärr blir det ingen träning för mig ikväll. Ogillas starkt!
Albin och jag har iaf varit på Bamsegympa. Han är så rolig vill helst bara springa, hoppa och försöker alltid hämta boll och/el klubba.. Det där med kullerbyttor och hänga i rep o ringar är sådär kul. Han är en fena på att springa slalom mellan konerna o gå balansgång. Gissar att det blir en fotbollsspelare av honom.

Kusinen har åkt hem och mannen laddar för veckans älgjakt! Måste fixa lite matinköp och städa undan lite extrasängar mm men annars blir det en lugn kväll! Hoppas jag är piggare imon så jag kan ta tag i träningen igen!

Måste tipsa om Bästa söndagskycklingen!!
Jag gjorde den i fredags, då dubbel sats och det räckte till 6 vuxna o 3barn + 3 lunchportioner i lördags :)

Cickis kyckling

1 hel kyckling
Skär upp bröstet och krydda i kycklingen med salt, peppar, citronpeppar och persilja.
Häll av o spara spadet till en burk hela champinjoner. Lägg champinjonerna i kycklingen. Häll över flytande smör o rapsolja.
Bind ihop kycklingen lite lätt o stoppa den i en stekpåse. Klipp av hörnet på påsen och stek i ugn, 200 grader ca 60min.
Kycklingen ska lossna lätt från benen.

Ta reda på vätskan i påsen och blanda med svamp spadet. Koka upp och lägg i en buljongtärning.
Häll i lite mjölredning, 3dl grädde, soya, salt, peppar, persilja.
Finfördela kycklingen och blanda i den och svampen i grytan!
( jag hade lite svartvinbärsgele i oxå)

Servera m ris, gele och inlagd gurka

Så gott!!
När man ändå gör det så brukar jag göra 2 kycklingar och frysa in några riktigt goda lunchlådor :)


Glad kille vid frukostbordet!!


Barnvakt

Hej hej!
Äntligen har vi haft två fina regnfria höstdagar med kylig luft och sol! Me like!!
I torsdags kom en kär vän o hennes barn hit. M jobbade på annan ort (som vanligt..) Allt gick över förväntan med fyra härliga ungar i huset :) eftersom det var finväder Igår så blev det lek i stadsparken på fm och i trädgården på em. Lite studsmatte hopp och en promenad till tågen hann vi oxå med! De stannde till igår kväll. Avlöstes då av käre bror och svägerska med barnens kusin.
Idag har vi hunnit med att fynda på Barnloppisen i Bodafors :)
Skickat iväg bror o svägerska på spa och har full görning med tre små barn!!
Vi hade en härlig eftermiddag ute i solen, passade på att plocka in studsmattan för vintern o Melvin fick krypa runt lite i gräset o äta lite löv ;)
Just nu sover alla tre, får väl se hur länge det håller i sig. Ska sova lite nu o hoppas förkylningen lägger sig så jag inte missar min träning imorgon!!

Kram

Titta mamma, jag kan oxå åka bil ;)


Tårtarkiv 2012, Dop

Det var i samband med att jag planerade Melvins dop som själva cupcakes och tårtbakandet tog riktig fart. Läste bloggar och letade recept och det största problemet var att hålla nere antalet bakverk då dopgästerna endast var 16 tycken och inte kunde äta hur mycket som helst. Dessutom är ju cupakes godas så färska som möjligt och jag var ju tvungen att hinna göra allt med barnen runt benen. Denna gång bakade jag cupcakesen dagen innan men frostade dem samma morgon. Samma med tårtorna.
Doplunchen med efterföljande kakbuffé bestod av smörgåstårta, dessa lyckades jag inte ens få en bild på men de var mammas gamla hedliga recept och som vanligt jättegoda. Vi firade även Albins 3 årsdag när hela familjen ändå samlades i maj. Så jag tyckte att det passade med två tårtor :)
Gick efter principen 7 sorters kakor.. Sen att det normalt sett är typ 1 tårta, 1 mjuk kaka och resten småkakor bortsåg jag helt ifrån :)
 
Kakbuffén
 
Saftiga Vaniljcupcakes (www.sockerrus.se) med Gelehallonfluff (recept kommer längst ner)
 
Saftiga Vaniljcupcakes med hallon och marsmallowfluff
Anzackakor (www.matklubben.se) med pepparkakschoklad
Strassburgare (www.recepten.se)
Chokladmuffins med jordgubbar (www.kokaihop.se) med Hihattopping (www.bloggfamiljen.se/bakverkochfikastunder/)
I dessa muffins var det torkade jordgubbar! Har inte bakat med det förrut men ett par gånger efteråt och det är riktigt gott.
Hallondröm by Anna version 1
Den här tårtan är grunden till det som senare under sommaren blev en mycket god bröllopstårta. Recept kommer i ett eget inlägg senare i inläggsserien!
 
Avslutnigsvis blev det en Päron och Aftereight tårta.
Bottnar: Devils foodcake (www.sockerrus.se)
Päronkompott
Päronmousse (www.mariasfrestelser.blogspot.se)
Aftereightfluff
 
Fluff
 Fluff är en sorts fyllning du kan ha i tårtor och ovanpå bakverk som tårtor o cupcakes eller som tillbehör till kladdkaka. Finns säkerligen fler användningsområden.
Man smälter helt enkelt godis i grädde och låter det kallna för att sedan vispa upp det till fluff.
 
Till 3dl vispgrädde använder du:
180g choklad (tex mjölk, mörk, vit, dumle, polly, aftereight mm)
eller
120g marsmallows
eller
80-100g gelegodis (tex gelehallon, bilar, zoo mm)
 
- Klipp/bryt godiset i mindre bitar.
- Smält i grädden på svag värme. OBS, får absolut inte koka!!
- Häll över i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 6 timmar helst över natten.
-Vispa med elvisp till fluffig konsistens
 
Vanlliga fel är
1, det kokar = kommer ej gå att vispa
2, ej tillräckligt kallt = går ej att vispa
3, för mycket godis = hård geleklump
 
Lycka till!
 
 
 

Dagens klipp

Dagens klipp blev ett par gummistövlar för 70kr på Rusta! Säkert ingen superkvalite men i den takten Albin sliter ut stövlar spelar det ingen roll! Har köpt stövlar för flera hundra o de går hål på dem lika snabbt ändå. Blir så när man åker för mycket Bobbycar :)

Hoppas få till ett nytt inlägg i Tårtor 2012 imon.. Får se hur det går. Har lite förberedelser att höra inför morgondagens o helgens besök.

Sov gott!


Sovmorgon :)

Mina älskade ungar sov till 0650 idag!! Båda två!
Ser fram mot en härlig dag!

Kram på er!


Märkligt att allt ska ske samtidigt...

Vissa dagar är det lite för många "att göra" på listan. Min vana trogen att jag hinner allt och lite till så brukar jag ha mig själv att skylla när det blir för mycket. Så var dock inte fallet idag. Ibland lyckas bara allt krocka.

Min tisdag:
0430 Mel vaknar, vill inte somna om. Får välling vid 0500 slumrar lite mellan 0530 och 0600
0900 A till förskolan, klädd för skogspromenad o fika packat.
Direkt till Ica för veckans matinköp. (delavstämning, får ju vara glad för att det inte var hel avstämning iaf)
Hem med maten, till Eksjö
Ge Mel lunch i väntrummet på KK.
1130 Återbesök hos barnmorska
Tillbaka till Nässjö
1300 8-månaderskontroll, 68,5 cm lång och 8,1 kg tung! Godkänd ua :)
1400 hämta A
Mellis, pussel, fixa middag, tvätta, ett rejält trotsbråk m A, äta middag, byta om
1800 föräldramöte på förskolan
2000 lägga Mel, prata lite med maken som visst skulle vara borta resten av veckan.
Tvätta lite till, färga håret o fixa sista disken

Nu väntar jag bara på att skölja ur färgen sen blir det SOVA o hoppas på att lilleman sover lite längre imorgon bitti :)

Imorgon blir det ett helt annat tempo!! Lugn hemmafixdag med en ordentlig Power Walk står på schemat. Ladda lite inför att veckan sen avslutas med diverse besök, vilket ska bli himla mysigt!

Nu måste visst färgen sköljas ur!!
Sov gott!!


Mammas sötisar

Albin leker med de största bilarna!

-Jag vill oxå smaka!

Charmtrollet


Tårtarkiv 2012, inlägg 1

Jag har alltid älskat att baka! Under skolåren kopplade jag bort hjärnan från plugg genom att gå och baka nåt gott :)
Det är planerandet innan och framförallt själva bakandet jag tycker om, men har aldrig varit så duktig på att få det jag bakar att se snyggt ut. Min passion är att det ska smaka gott! (Behöver kanske inte säga att jag även är rätt förtjust i att äta det jag bakar;)
Under våren nu 2012 började jag läsa bakbloggar och gick med i bakgrupper på facebook. Helt plötsligt öppnade sig en hel värld av inspiration och recept. Det finns tjejer och killar därute som gör de mest otroliga tårtor. Jag beundrar verkligen dessa bakverk som kan föreställa istort sett vad som helst. Insåg dock fort att jag inte är en SP (sugarpaste) eller marsipanmänniska. Att lägga flera timmar på att modellera fram figurer och blommor till tårtorna är inget jag varken har tid eller tålamod till. Defenitivt inte det estetiska kunnandet! Jag ska försöka lära mig att göra lite blommor för det kan vara roligt att kunna.
Nej jag föll istället handlöst för spritsningen! Vet inte hur många youtube klipp med olika spritstekniker jag tittat på vid det här laget. Är det något jag vill bli riktigt duktig på så är det det! Än sålänge är det bara rosspritsningen som sitter ordentligt. Som ni kommer att se i de här inläggen om årets tårtor så har jag hunnit öva en hel del på rosor då de gått igen i flertalet av mina tårtor.
Nu behöver jag beställa lite mer tyllar så ska det övas andra spritstekniker oxå:)
 
En av de absolut första tårtorna.
Efter att ha sett spritsningen hos www.sockerrus.se så var jag tvungen att försöka..
Tårtan är gjord i april så jag är inte helt säker men tror den innehåller hallonmousse och glasskräm, täckt med chokladfrosting.
Jag lärde mig att inte hälla all frosting i spritspåsen på en gång då den blir varm och ändrar både färg och form. Utan använd lite i taget och låt resten vila i kylen sålänge!
 
Kommer snart fler tårtor...
 
Kram

RSS 2.0