Bio!!

Kan inte komma ihåg när vi var på Bio senast!! Vi tror inte vi varit iväg sen Albin föddes..
Men nu är det dags!!!
Blir Bond ikväll med mannen min!

Dagen har rusat förbi, en shoppingsväng till Ica Maxi med barnen på fm. Spritsning av en tårta till syster yster, middag till mor och far samt en sats saffransbullar till morgondagens julmarknad!!

Bor du i Linköping så ses vi i S:t Lars parken 10-15 imorgon!! Kom och ta lite lotter på vår julmarknad!!

Kram


Godmorgon torsdag!

Det är vitt på Höglandet idag! Jag är en av dem som hellre har snö än grönt och blött, blir så mycket ljusare och tillsammans med alla adventsljus blir det helt fantastiskt. Min fina M la dessutom på dubbdäcken igår så nu kan jag köra lugnt och tryggt idag oxå!
Snart förskolelämning, därefter en sväng till torget och Apoteket. Har en bortlovad tårta till imorgon att lägga ihop samt lite packning innan hämtning. Sen blir det ett litet äventyr med barnen :)

Kram och hoppas ni får en fin dag!

Eftermiddagslur!

Har just slumrat en stund!! Så skönt, båda trollen sover fortfarande men snart är det nog slut på lugnet :) Sista dagen A är hemma, imorgon blir det förskola igen! Han riktigt längtar, hoppas bara han kommer ihåg det imorgon bitti när det är dags att tempoväxla för att hinna dit i tid. Vi har haft en vecka med mysiga frukostar och en lång stund framför morgontvn.. Hinns ju inte riktigt med när alla tre ska vara klara till nio!

Idag har vi handlat lite mat och lite mer pynt.. Inne är det bara klart i A:s rum, han ville ha stjärnor och torn.. I övrigt måste jag verkligen ta tag i städningen. Borde såklart gjort det nu på eftermiddagen men jag var helt färdig och är ensam med småtrollen inatt, därav prioriterades en timmes sömn!!
Hoppas jag hinner nåt ikväll!

Det börjar ta sig på altanen iallafall!!


Så nöjd!

Går här och myser, tittar på min fina lykta på altanen. Den blev så fin! Stoppade in lite granris och en ledljusslinga.


Godmorgon måndag!

Vitt blött blask.. Mysigt värre! Allt blir så mycket ljusare och finare när snön kommer och ingen blir gladare än jag om det blir en kall och snöig vinter! Men det finns inget värre än slask, så ska det nu snöa måste det bli kallt först!!

Känns som om A:s vattkoppor är på upphällningen, hoppas han kan gå till förskolan på onsdag. Tills dess är vi hemma och myser :)

Idag tänkte vi ta oss ut och se om det finns några fåglar som vill äta upp de torra bullresterna sen förra veckans bak. Sen är det fokus på städning.

Igår kom den gröna lådan fram!! Det händer då och då att A vill måla, då hämtar han sin fina gröna låda med alla färger. Målar snabbt igenom vattenfärg, tusch, kritor och pennor. Gör av med en bunt papper och cirka 10 minuter senare är han klar :)

Försöker uppmuntra honom så gott det går och jag tycker det är roligt att han självmant vill måla! Behövs lite alternativ till all billek och tv:n/plattan som annars är favoritsysselsättning här hemma!

Ha en fin måndag ochdisken vecka!


Fix och trix på hemmaplan

Jag är helt hopplös!!
Mel somnade vid halv nio och jag skulle bara skriva ett inlägg här för att sedan krypa ner i sängen och se ett avsnitt av Arne Dahls A-gruppen! Vad händer, jo jag fastnar i diverse bakgrupper på Facebook och lite bloggar. Skriver av recept och hux flux har nästan två timmar försvunnit. Oj bäst att skriva det där inlägget och komma isäng! Då vaknar Mel! Han vill inte vara ensam! Så fort jag lägger ner honom blir han ledsen igen. Nu myser han lite med sin pappa. Slutsatsen blir att klockan är mitt i natten och inget vettigt blivit skrivet :))

Dagen har rullat på, jag var i väg och handlade lite, bland annat en ny adventsstjärna. Samt kollade in nya Willys. Stort och inte en chans att hitta nånting, dessutom lördagsmycket folk, men fint var det såklart.

Eftermiddagen var vi ute hela familjen och hjälptes åt med julbelysningen. Har en fejkad granrisslinga med ljus till farstutrappan. En liten ren som rör på huvudet och äter på framsidan och min absoluta favorit flaggstångsjulgranen som hissas upp i flaggstången på baksidan!

Allt kom upp efter lite om och men. Provtändes och släcktes igen. Har lite svårt för att tända dem innan advent. Gillar inte det, samtidigt är det så otroligt mörkt och trist så det är svårt att låta bli oxå.. Ja ja nu är det klart iallafall och i veckan skall det bli fint inne!

Imorgon blir det en sväng till Ljunga Parks julmarknad med finaste T!
M och A har hockeybiljetter till imorgon men tyvärr så smittar väl A fortfarande så M får åka själv :(

Nu ska jag hämta mitt lilltroll och sova lite!
Kram och godnatt!

För några år sedan fick jag ett litet jullandskap som både är en ljuslykta och en speldosa plus att det åker runt en liten snögubbe på skridskor på en damm, av min fina syster! Ska väl helt ärligt säga att det inte varit det julpynt jag använt mest, kanske inte haft framme varje år... (Förlåt sis)

I dag tog jag dock fram den tillsammans med A och han älskade den! Så nu står den på hans lilla bord och det klingar bjällerklang i hela rummet. Jag satte i ett litet värme ledljus i ljushållaren men det var inte poppis, inget ljus skulle det vara. Bara musik och skridskoåkande! 


Godmorgon Lördag!

Skönt med helg! Skönt att vi är hemma allihop! Känner mig ganska pigg efter en bättre natt. Äter morgongröt och tittar på lekande ekorrar :) Försöker få den lille grötvägraren att äta frukost..
Tips på plockmat till liten kille som inte vill bli matad längre mottages gärna!!

Skön lördagskram till er!!

Whii, lite sol på himlen!

Idag var det faktiskt klart och lite sol tittade fram mellan träden. Tur var väl det, kändes rätt tungt att gå upp efter alldeles för lite sömn. A vaknade vid halv två och kom in till mig. Vi hann lagom somna om så började Mel att gny, vilket han fortsatte med till halv fyra tiden. Sen sov vi alla tre till halv åtta!

Tyckte rätt person vann Hela Sverige Bakar igår! Var en väldigt jämn final men jag tror Christina vann på det hon gjort innan finalen.

Idag har det inte gått nåt vidare i mitt eget kök :( Hade garanterat blivit utslängd av Domarna om de sett mitt försök till Saffransbutterkaka idag ( inte för att jag nånsin skulle klara mig förbi kvalet men iaf ) Hade en fin tanke att eftersom det brödet jag bakar redan nu måste frysas innan julmarknaden så får de inte bli för stora för då hinner inte köparen äta upp dem innan de blir trista. Jag gjorde en saffransdeg som fylldes med samma fyllning som sist ( mandelmassa, smör och muscado socker) sen hade jag dessutom i glöggkokta russin. (låt 3 dl russin sjuda i 1,5 dl glögg i 5 min, därefter svalna i kastrullen)
Kruxet kom när det var dags att fylla formen, kan ju tycka att alla som bakat med jäst borde veta att jästdegar jäser ;) Min trötta hjärna tryckte i för många bullar i formarna. Använde mina nya 18 centimetersformar från Lidl just för att kakan inte skulle bli för stor! Nu jäste det väldigt mycket så de blev både stora, höga och fula! Inte speciellt lätt att veta när de var genomgräddade heller.. Ja ja det slutade med att jag fick dela och smaka på en av dem och enligt M så är de jätte goda (jag själv känner typ ingen smak..)

Nästa kökstrubbel kom när det skulle lagas skaldjurspasta till middag. Receptet som jag handlat till hade försvunnit från min IPad och gick ej att finna igen.. Fick bli en variant och den gick väl igentligen bara hem hos mig.. Vi kan faktiskt inte äta korv, köttbullar och pannkakor varje dag..

A har varit riktigt pigg idag, lekte ute i sandlådan själv i nästan en timme!! ( Jag hade såklart koll på honom undertiden men han sysselsatte sig skälv) Mel och jag är fortfarande lika förkylda och han fick dessutom upp hela morgongröten :( Är ganska trött på sjukstuga nu men det är väl bara att hänga i ett tag till. M är hemma och tänker inte jaga imorgon så nu börjar adventsförberedelserna ordentligt i helgen!! Först ut är utebelysningen, sen städ och lagom till nästa helg är nog stjärnor och stakar på plats! Jag älskar allt som lyser!! Pyntar oftast det mesta till advent sen får det vara fram till jul och åker ner så fort som möjligt efter nyårshelgen!

Nu ska jag göra rent ugnen efter dagens bravader sen hoppas jag på några fler timmars sömn inatt!!

Fredagsmys till er!!


Torsdagen i bilder

Ännu en dag har snart rullat förbi! Vi är fortsatt förkylda, A är prickig och M någon annanstans..

 

Vi började dagen med lite stå och gå träning!

Samtidigt som jag testbakade en mjuk pepparkaka med lingon i, blev god men nästan lite väl saftig. A uppskattade den, eftersom han sög i sig även min bit när jag vände ryggen till.. Förutom den lilla smakbiten på kakan är matmålet uppnått även idag. Får väl bli en kopp te till kvällen. Känns bra även om det är trist!

Våra trädgårdskorrar blir modigare och modigare. Hitills har vi sett tre på en gång och nu sitter de kvar under fågelbordet även när jag vagnar en gråtande Mel på altanen. Idag hängde en upp och ner i trädet och åt av talgbollen :)

 
Kände att vi var tvungna att komma ut lite idag. Riktigt härligt väder.. Fint fint regn, kändes nästan som att gå i dimma. Skönt att få lite luft iallafall.
 
 
Lite sandlådelek hann vi med. Väg och brobyggnation i sann ingenjörsanda :)
 
Nu är middagen uppäten ( bara disken kvar). Dags att ta tag i kvällsbestyren och sen hoppas jag att småtrollen sover till 21 eftersom jag väldigt gärna vill se finalen i Hela Sverige Bakar!! Har ju inte hänt nån annan dag den här veckan så det är väl bäst att slå igång boxen så jag kan pausa :))

Matransonering i Nässjö??

Ja, så såg det ut när jag körde förbi nya Willys ca 20 minuter efter öppning idag. Inte varje dag det är lång kö till en vanlig matvarubutik. Jag vände snabbt och åkte till Ica istället. Kan väl säga att det var fler än jag som tänkt den tanken. Skulle tippa på att halva Nässjö försökte handla mat vid 1830 idag :)
Som tur är så självscannar jag på Ica och dessutom skulle jag ju bara ha lite sallad och bröd så jag var hemma hos mina sjuklingar på ett kick igen. 
 
Än så länge verkar A:s vattkoppor vara ganska lindriga, han är rejält prickig men fortfarande ingen feber. Vi har tagit det lugnt och varit inne idag. På eftermiddagen var han trött och det kliade endel men blev bättre av potatismjöl. M är hemma ikväll och köpte med sig kylskum från Apoteket så förhoppningsvis räcker det för att lindra om det blir värre!
 
Mel och jag är väl inte heller helt hundra ännu..
 
Så här blir väl en bunt dagar med mycket bakning sen är det ju hög tid att adventsstäda och plocka ner alla adventssaker från vinden. I Helgen ska utebelysningen upp så det bara är att tända till advent :) Får väl se hur det går det ska visst jagas, åkas på julmarknad och ta hand om sjuka barn oxå.. 
Apråpå det, bor du på höglandet så är det julmarknad på Ljunga Park i Sävsjö lördag och söndag. Jag brukar alltid åka dit och fylla på förrådet av ost, korv, olja och annat smått och gott inför julen! Själva hantverksdelen brukar för min del vara snabbt avklarad men i matdelen har jag en förmåga att fastna ett bra tag! Väl värt ett besök  om du inte har fullt upp!
 
Tur det är reklampauser i Greys så jag hinner med att skriva lite! 
 

Första omgången saffransbullar klara!!

Nu luktar det nybakat och vi tar en eftermiddagslur här hemma :)

 

Bullar är något jag väldigt sällan bakar.. Tycker att de är goda nybakade och ljumna men redan dag två tycker jag oftast att de är torra. Till jul är blir det Dock alltid minst ett bullbak med saffran! Eftersom jag som sagt avskyr torra bullar gör jag inte vanliga lussekatter utan saffransbullar med fyllning! Oftast när jag bakar bullar gör jag som mamma och mormor alltid har gjort. Det vill säga använder receptet bak på mjölpaketet, tillsätter ett halvt paket jäst och ett ägg i degen. Två till tre påsar saffran och har riven mandelmassa i fyllningen. Vi snurrar alltid bullarna oxå, men är det bråttom går det lika bra att rulla ihop degen, skära i bitar och lägga i vanliga bullformar.

Denna gång blev degen jättefin. Det är första gången jag bakar bullar i Aiden och det var tydligen lyckat! Läste i  boken som hör till att man kunde värma hela bunken innan man blandade ut jästen i degvätskan. Spolade bara utsidan i varmvatten innan jag la i jäst och degvätska.

Oftas brukar det vara lite svårt att bre på smöret till fyllningen, speciellt saffransdeg ska ju vara lite lös för att inte bli torr. Men jag hittade en fyllning på Jennys Matblogg 

http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/

200g mjukt smör, 200g riven mandelmassa och 1 dl råsocker (jag använde muscovadosocker)

Vispa ihop till en slät smet, sen var det bara att bre på med en smörkniv ( lilleman)

Kan ju naturligtvis ha russin i oxå om man vill.

Min prickiga stora kille tyckte att fyllningen var toppengod :)

Bre på fyllningen, vik ihop och dela med en degskrapa. Snurra/ tvinna ihop bullen.

Dagens stora utmaning består ju i att jag inte får äta nåt socker.. Samtidigt skall dessa bullar säljas så jag var tvungen att prova en liten en.. De blev riktigt goda.

Blir ett par satser till den närmsta veckan då St:Lars scoutkårs julmarknad går av stapeln i St:Larsparken i Linköping den 1 december! 

Jag är uppväxt i en riktig scoutfamilj och scoutverksamheten har i mångt och mycket präglat den jag är idag. St:Lars är min hemmakår och den kår jag fortfarande är medlem i även om jag inte är aktiv. Den årliga julmarknaden är ekonomiskt det som gör att kåren överlever och kan fortsätta med scoutverksamheten.

Eftersom hantverk och pyssel defenitivt inte är min grej, det får mor och syster stå för! Så brukar jag bidra med hembakat till brödförsäljningen. Eftersom julmarknaden alltid ligger lördagen före 1 advent så går allt med saffran åt i en rasande fart. Så fram till dess gör jag så många bullar jag hinner. Tänkte baka lite mjuk pepparkaka och ev försöka sälja en tårta oxå :) Det jag gör nu måste ju såklart frysas men hoppas hinna baka lite färskt fredagen innan!

Vi får se hur det går, beror ju lite på sjukdomsförloppen här hemma oxå.. A är prickig men mår än så länge inte speciellt dåligt vilket såklart är väldigt skönt. 


Vattkoppor in the house??

Ja men visst, sjukstugan fortsätter...
Dagen började med en helsanering av lilltroll som lyckades kräkas upp en hel flaska välling över sig själv, därefter ville han inte äta gröt och på eftermiddagen sov han över tre timmar vilket inte är likt honom! Både han och jag har ju snorat och hostat en längre tid nu men peppar peppar ta i trä så tyckte jag att just det minskat på honom under kvällen. Däremot så biter han i allt han kommer över så det kanske är de hedliga gamla (el rättare sagt nya) tänderna som spökar.. Kan ju alltid hoppas!
 
A som var tämligen överenergisk igår var så glad när jag lämnade honom på förskolan! Har ägnat hela dagen åt att leka med bästa kompisen och bilar, både inne och ute. Personalen var helt förundrade över att de kunde sitta i ca 1,5 timme vid ett bord med samma bilar och bara leka. ( händer inte så ofta här hemma :)
 
Väl hemma igen har han fortsatt varit pigg och glad, lekt med tågbanan, ätit bra och inte somnat framför Bolibompa! Sen bytte vi till pyjamas.. Han har ex antal röda prickar på bålen, under armarna och bakom örat... Verkar inte noterat dem själv ännu men när han skulle sova kändes det som om han började klia lite. 
Jag har aldrig sett en vattkoppa ( kommer ej ihåg mina egna) men skylten att det finns på avdelningen sitter ju uppe på förskolan och jag vet inte vad det annars skulle vara. Läste lite på vårdguiden och det lär nog vara rätt tydligt imorgonbitti om det är vattkopporna som slagit till.
 
Spontant gör det inte så mycket om vi klarar av det nu. Skönt att slippa en långvab när jag väl börjar jobba och även om båda får det så är det ju avklarat innan jul. Samtidigt vill jag ju inte att de ska ha det ont och jobbigt!
 
Det tristaste för A är att han inte får gå till förskolan och förmodligen inte kommer få träffa några kompisar ( om det inte är fler som vill ha det avklarat). Fortsätter han att vara pigg så lär jag ha att göra härhemma. Får hoppas på lite finväder så vi kan vara ute mycket.  Pappan i huset har dessutom ett par intensiva veckor så honom har vi nog inte så mycket hjälp av. 
 
Ja ja det ger sig! Hoppas jag själv kan bli av med förkylningen from hell, så jag har lite mer ork! 
 
Dagens bästa är att jag i två dagar nu lyckats hålla mig till matmålet:) Inget utanför ram har ätits vilket känns riktigt bra!
 
Sovdags, behöver nog ladda lite inför vad som komma skall..
 

Äntligen..

.. nerbäddad med sprängande huvudvärk :( Trollen tog lite extra lång tid på sig att somna idag, kände väl att mamman inte var iform..

Blev iallafall ca 50 minuters promenad på eftermiddagen, kan inte kalla det Power Walk denna gång tyvärr! Dock hade jag ju blandat ihop datumen så någon ny willysbutik fick vi inte se. Dessutom hade de stängt den gamla oxå så det var ju tur det fanns både kyckling och broccoli i frysen:) Har full förståelse för att de måste stänga helt några dagar men tycker det är lite märkligt att det inte fanns en ända lapp som sa när de öppnar igen. Jag får väl skylla mig själv som inte har tidningen men ändå. Kollade hemsidan och de öppnar på onsdagskväll. Så det blir morgon PW efter förskolelämningen på torsdag!!

Nu måste jag sova, hoppas vakna som en ny människa imorgon :)

Sov gott!


Nov. 19, 2012


Nystart, igen...

Måndag = invägningsdag, ni kan ju gissa hur bra det gick efter helgens frosseri :)
Så nu tar jag tag i det här igen.. 
 
Denna veckan blir en lugn vecka utan massa lockelser så det får bli sockeravvänjning. Luncherna får bli måltidssmoothies och en frukt. Nyttiga middagar med mycket sallad. M kommer knappt vara hemma nåt denna veckan så då är det bara mig o A att ta hänsyn till.
 
Matsedel
 
Mån: kycklingfilé och ångkokt broccoli
Tis: rödbetssallad (av hemkokta betor) och matvete
Ons: kycklingtortilla med guakamole
Tors: rökt laxomelette m haricotsvert
Fre: skaldjurspasta
 
Inget mellan målen förutom frukt till mellis. Mkt vatten och en kopp polka te om kvällen blir för jobbig!
Sådär, ett mål.. Nu är det bara att bestämma sig och hålla i!
 
Är ju fortfarande alldeles för förkyld för att träna ordentligt men snart ska vi ta oss ut och gå en sväng. Tror att nya Willys har öppnat i helgen så det blir en promenad dit med dubbelvagnen och kolla in hur det ser ut. Får nog stanna i nån lekparken oxå för A river snart huset..
 
Börjar bli tid att planera bakandet till julmarknaden den 1 dec. Så införskaffning av saffran mm måste oxå göras. Härligt att få baka massor utan att behöva äta upp det :)
 
Kram
 

Tillbaka till vardagen..

 

Kom hem runt 1530 efter en riktigt mysig helg i Hällevik. M åkte mot jobb i Stockholm vid 1600 så det var bara att komma in i matchen, fixa middag, söndags duscha och lägga trollungar :) Nu vid 2100 har de somnat in båda två och jag har krupit ner i sängen. Tänkte skriva lite här och börja fundera på veckans matsedel och "to do list"

I går morse packade vi in oss i Hondan, jag, Sofie och Karin. Alexander och Melvin fick oxå följa med. Lite packning och en dubbelvagn på det, så var det rätt fullt sen :)

Tanken var att Vilande Nålen skulle ha pysselhelg nere hos Sofia i Hällevik. Från början kunde de flesta men lite annat kom emellan så vi blev fyra + två kids.

Gick fint ner då Sofie gjorde ett kanonjobb med att hålla barnen på bra humör i baksätet! Blev bjudna på god lunch när vi kom och sen blev det en långpromenad genom Hällevik med diverse hustittning:)

Givetvis hade jag en liten tårta med ner :) Så efter promenaden var det dekoreringsdags! Tårtan är en Salty Caramel Chocolate Cake från bloggen louisspis.
Chokladbottnar, salt kola marängsmörkräm och chokladfrosting. För att kunna frakta den så hade jag inte lagt på frostingen utan spritsade den på plats.

Provade min nya tyll, Wiltons 2D. Den ska vara ännu bättre än 1M att göra rosor med och Jag är nöjd med resultatet :)

 

Var lite orolig att smörkrämen inte skulle smaka tillräckligt mycket salt och kola. Tårtan var riktigt god men nästa gång kan jag gott ha i lite mer både salt och kola!


 
Förutom tårta så fick vi jättegod mat, chevretoast, grillad fläskytter, potatisgratäng och bea :)) 
 
Sen kom vi igång med vårt pyssel. Tanken var att göra julstrumpor av utrensade kläder och alla fick vi ihop någonting.. De andras var jättefina, jag ska nog hålla mig till att baka och låta nån som är duktig att sy göra det :))
 
Idag blev det mysbrunch med amerikanska pannkakor innan hemfärd.
 
Sen tillbaka till vardagen och ett par dagar ensam med småtrollen.
 
Supertack till Sofia för att vi fick komma och till alla för en jättemysig helg med mycket tjöt, skratt och gott i magen :)

Pysselhelg i Hällevik

Är i Hällevik och myser med fina tjejer! Bloggappen vill inte publicera några bilder så jag återkommer till kvällen!
Kram


Mamma...

... Vet du vad jag (g)illar för färg?
- Nej
- Sån guld, som hon har på tv:n! Den (g)illar jag jättemycket!
- Okej
- Mamma, vet du vad jag vill ha?
- Nej älskling
- En sån racertraktor!!
- Mmm

Diskussion framför morgon Bolibompa samtidigt som Mel dissekerar två stycken mat och baktidningar..

Skönt med fredagsmorgon, ledig dag utan stress :)
Behövs efter en tämligen hostig natt för både mig och Mel'

Ha en fin dag!


Hela Sverige Bakar..

Då är jag bänkad framför veckans tvhöjdpunkt ( näst efter Greys såklart!)

Dagen försvann i ett huj idag oxå! Hinner inte hälften av vad jag planerar på morgonen.. Lite tvätt blev det iaf, lilltrollet fick åka tvättkorg ner till tvättstugan.

M har varit o shoppat på nån secondhand butik och fick med sig ytterligare skruv och mutterleksaker till A. Han jobbar hårt på att odla mekanikerintresset i tidig ålder. Kruxet var bara att det saknades beskrivning och bilarna var ej ihopsatta.. Så samtidigt med dagens hockeymatch (ja, de visar hockey nästan varje dag) fick pappan helt enkelt sätta sig och skruva lite själv för att kolla att alla delar var med och hur de skulle sitta. Gissar att det här blir helgens lilla projekt för M och A när jag och Mel är på andra äventyr.

Hann med en liten fyndrunda på Lidl oxå. De sålde små springformar för 20 kr!! Bakformar kan jag inte få för många av :) Den rektangulära behövde jag verkligen för den storleken har jag saknat.. Det blev även en ny hushållsvåg som lovar att mäta på grammet vilket kan behövas efter förra veckans väl salta tårtbottnar..

Snygg var den oxå men av nån anledning ville den bilden inte komma med :(

Bottnarna till lördagens lilla tårta är klara och hälften av packningen har jag koll på. Blir bara borta lör-sön så det ska inte behövas så mycket! 

Min fina syster och svåger är tryggt hemma efter 3,5 v i Sydafrika, hoppas på ett långt samtal imorgon :)

Kram!


Besök..

Tittade ut genom fönstret i köket och såg att vi hade besök på fågelbordet! M värnar om småfåglarna och har som vanligt börjat mata dem i god tid :) Får nog fylla på mycket mat i vinter för den här filuren satt där ett bra tag och åt och åt :) Hade inte hjärta att skrämma iväg "hen", är ju så fin! Eller hur??


SOL!!

Denna sköna torsdagsmorgon tittar solen fram!! Barnen har sovit bra inatt och jag med, skönt och välbehövligt!! Vi tog det lugnt här på morgonen och gick till förskolan. Blev en kort spontan promenad på vägen hem så både Mel och jag fick lite frisk luft i våra snoriga näsor :)
Inga fasta tider att passa idag förutom hämtningen av A. Ska försöka fixa lite tvätt och plock härhemma. Lite bak och packning inför helgen då Mel och jag ska på äventyr!

Hoppas solen lyser på er idag!


Nov. 13, 2012


Tisdag

A var tillräckligt pigg för att gå till förskolan idag. Vilket medförde att vi hade en tid att passa imorse.. A sov dessutom till ca 0745, sen är det ju lögn att börja dagen om han inte fått se någon morgontv. Gissa om det blev lite stressigt på slutet :)
Iväg kom vi iallafall, väl på förskolan så kom bästa kompisen Felix samtidigt så själva lämningen tog defenitivt ingen tid!
Mel och jag har ju tisdagsshopping som rutin så vi fortsatte till Lidl, Ica och Rusta! Veckan mat och choklad till en tårta som jag ville göra till helgen men har kommit på att det kanske inte är så smidigt att köra en tårta tre timmar i en överfull bil.. Får se hur vi gör.
På Rusta inhandlades ett par batteridrivna blockljus som går på timer och nu pryder både farstukvist, altanen och vardagsrumsfönstret! Mycket bra pryl som man inte behöver komma ihåg att blåsa ut eller ställa undan för barnen!
Sitter vid daton nu så bilder kommer senare.
 
Till middag idag blev det prinskorv från Stensåkra, inhandlade på höstmarknaden på ALV förra veckan. Kan säga att de var minst sagt försvinnande goda och mina korvomaner här hemma länsade faten illa kvick. Var tvungen att rädda några till M:s lunchlåda!
 
Nu blir det ytterligare ett avsnitt av Arne Dahls A-gruppen innan John Blund får komma och hälsa på. Imon sopplunch i lilla trästaden med mina favoritflickor!!
 
Godnatt alla fina!!
 
 
 
 
 

Tårtarkiv 2012, Magnus födelsedagstårta

Nu är vi inne på sista inlägget om gamla tårtor! Från och med nu så blir det till att baka om jag ska ha nåt att skriva om :)
 
Den sista "gamla" tårtan får bli M:s födelsedagstårta. M:s favvogodis är After Eight och när det kommer till olika tårtfyllningar så är alltid vaniljfyllningarna favoriter.
 
Tårtan består av
Ljusa bottnar (tre lika)
After Eight mousse (recept kommer längre ner)
Vaniljbavaroise (recept fins på smulansbakblogg)
Täckt och spritsad med Mariannefluff
 
Fluffet tog slut när jag hade 3 rosor kvar att spritsa. Blandade i lite överbliven bavaroise men den var för lös, därav de 3 "måsskitarna" på tårtan..
 
After Eight Mousse
 
3 gelatinblad
3 dl grädde
200g vaniljfärskost (kesella)
20 st After eight
2-3 msk vatten
 
- Lägg gelatinblad i blöt ca 5 min
- vispa grädden och tillsätt osten
- smält AE och tillsätt lite grädde, rör slätt
- rör ner choklad i grädd/osten
- smält gelatin i vattnet, låt svalna lite
- häll gelatinet i smeten i en tunn stråle under omrörning
- låt stelna lite i kylskåpet
 
Räcker till 1 lager i en 24cm tårta
 
Tårtan blev mumsig (om man gillar mint såklart)

Tårtarkiv 2012, Bröllopstårta

I augusti var det dax för våra kära vänner Anders och Terese att gifta sig. På Melvins dop i maj så serverade jag Hallondröm by Anna version 1. Denna var spritsad med rosa rosor och smakade hallon och vanilj. Efter dopet frågade Terese om jag ville göra deras bröllopstårtor! Så stort, roligt och vilken ära!! Oj vad nervös jag blev!!
 
Temafärgen på bröllopet skulle vara rosa och silver och jag trodde att det var i huvudsak utseendet på doptårtan de fastnat för. Nu ordnades det en tårtprovning då jag kände att det var viktigt att de fick en tårta som verkligen var god, med smaker de själva valt.
 
Tårtprovningen bestod av åtta tårtor. Spontant var provningen lika mycket för mig som för brudparet då jag samlat på mig massor av fyllningar jag ville prova. Även bottnarna skillde sig åt, från vanliga ljusa utan smak till vanilj och även choklad. Det viktigaste denna dag var smakerna. Utseendet var vi ju redan överens om och alla provtårtorna hann inte med att spritsas..
 
 
Brudparet var säkra på sin sak och resultatet efter provningen var detsamma som innan, hallon och vanilj. Jag kände att jag gärna ville ha in en smakupplevelse till samt att glasskräm (snabbmarsan blandad med vispgrädde) inte kändes tillräckligt lyxigt för en bröllopstårta. Brudparet gav mig då fria händer att lägga in en överrasking i tårtan.
Då de här tårtorna är det största och viktigaste jag någonsin gjort i min korta tårtkarriär började nu projekt, Hitta bästa fyllningarna och rätt kombination! Gissa om alla gäster som hälsat på oss i sommar har fått äta olika varianter av hallontårta :) Även de flesta vi har besökt har fått sig en släng tårta..
 
Vart efter jag började hitta rätt i smaker så blev det oxå viktigare för mig att allt skulle vara gjort från grunden och inte färdigköpt. Jag vet, jag är rätt bra på att höja kraven på mig själv.. ( I grundtårtan var det ju som sagt köpt hallonmousse och glasskräm så det fanns absolut inget krav från brudparet att det skulle vara nåt annat men det blev viktigt för mig)
 
Till slut var jag nöjd och resultatet blev en ganska lätt och luftig och lite fräsch tårta trots att det var väldigt mycket grädde i och på den.
 
Hallondröm by Anna
 
Ljusa bottnar (Tre lika)
Hallonsylt (hemkokt)
Hallonmousse (Jag valde en variant med hallon, gelatin och grädde då jag inte är helt förtjust i bärmousse med färskost i)
Lemoncurd (hemgjord)
Vaniljbavaroise (recept finns på Smulansbakblogg)
Hallongrädde (viktigt att koka upp bären om de är utländska/frysta så att ingen blir magsjuk)
 
Jag passerade hallonen till både mousse och grädde då jag hatar hallonkärnor! Dock får man ju lite "riktig" känsla av att det fins lite kärnor i sylten.
 
Vill man göra en enklare variant så går det ju att köpa både bottnar, mousse, lemoncurd och använda glasskräm istället för bavaroisen. Alt gör bottnar och mousse, köp resten..
 
 
Tårtställningen hyrde jag av en privatperson i Bodafors.
 
Lagom tills det var dax att börja baka bottnar till tårtorna kom världens bästa man hem med en Kitchen Aid till mig i bröllopsdagspresent :) Lyckliga jag, var en fröjd att vispa tårtbottnar!!
Jag bakade, gjorde fyllningar och la ihop tårtorna hemma. För att sedan få låna en plats i köket på festplatsen och kunde spritsa dem där på bröllopsdagens förmiddag. Väldigt skönt att slippa köra bil med de färdigdekorerade tårtorna.
 
Kan väl säga att jag andades ut när de väl serverades, stod stadigt på ställningen och jag själv kunde konstatera att smaken var bra.
 
Många sa att de var jättegoda och brudparet var mer än nöjda! Visst blev det en del tårta över men givetvis tog jag i lite när jag räknade och dessutom hade ju alla ätit en supergod trerätters middag innan.
 
Tack kära Terese och Anders för jag fick äran att göra era bröllopstårtor!
 

Sjukstuga

Inatt var det Melvins tur att ha feber :( Han somnade inte av alvedonen utan blev pigg och låg och pratade i en timme runt tre inatt.. Ganska trött (och förkyld) mamma.
Nu sover han dock sen en stund. Albin har vaknat och verkar piggare, fortfarande hostig men ingen feber!  Blir väl ännu en lugn innedag.. 
Vill bli frisk nu! Behöver komma igång med träningen igen! Hoppas Mel piggnar till lika fort som A, är ju skönt om de slipper vara sjuka!
 
Önskar er en härlig vecka!!

Fars dag!

Albin har varit pigg och glad hela dagen trots febernatten! Skönt när det går över fort!

Vi var uppe med lite prylar på vinden och tog samtidigt ner lära gå vagnen till Mel! Gissa om det har körts vagn här idag :)

Det här med täckta tårtor är ju inte riktigt min grej men då jag har en man som älskar Prinsesstårta så fick det bli ett litet marsipanlock på tårtan. Tycker det är supersvårt att få det snyggt och jag kommer helt klart fortsätta spritsa mina tårtor ;) Som tur är finns ju färdiga lock att bara lägga på! God och uppskattad blev den iallafall! Fylld med Hallonsylt, vaniljkräm och glasskräm! Ingen grädde då M inte äter det! ( glasskräm är lika delar vaniljkräm och vispad grädde)

Dax att sova, just nu lugnt i båda barnrummen!

Natti natti..


Tidig morgon..

Igår var M i skogen. Skogen var tom och ingen älg skymtades.. Blir ont om kött iår!

Här hemma hade vi en lugn förmiddag framför tv:n. Hann med damernas första slalomåk eftersom A tog en extra lur. Han är inte i toppform, förkyld och väldigt hostig! Sen fixade vi till Farsdagstårtan till idag och lagade middag en bra stund. Helstekt ryggbiff med chevrepotatis och balsamicoås blev det. Riktigt gott med ett glas vin till! Glömde ju såklart att ta kort på maten :(

Så här nöjd är Mel när han kommit över en av husets mest attraktiva leksaker! Gäller att hålla ordning på sina prylar om man ska ha dem ifred :)

Blev ingen rolig natt! A har haft feber och ont i örat :(  Innan han gick med på att ta lite Alvedon hade halva natten redan passerat. Strax före 06 vaknade Mel, så jag hoppade snabbt upp, fixade välling och sen blev det lek på A:s rum så M och A fick sova vidare i vår säng! Vi hade lite fix att göra idag men får väl se hur statusen är på A. Blir ingen Bamsegympa iallafall!

Skön söndag på er!


Trött..

Haft en jättemysig kväll med härliga tjejer! Gott med Tacos och massa prat!
Som tur var gick tårtan att äta! Lite salt var den dock men inte så att det förstörde för mycket. Men lite mer citron och lite mindre salt om den skall göras igen blir topp!! Sen får jag önska mig en ny hushållsvåg som väger rätt även på väldigt små mängder :) Skulle varit 2 g salt i bottnarna men det blev helt klart mer än så..

Tack för ikväll alla fina, hoppas vi ses snart igen!

Sov gott!

Härliga fredag!

Idag var vi inte snabba här på förmiddagen. Varken jag eller Albin kom ur pyjamasen förrän lagom till lunch..
Ganska skönt ibland att inte stressa! Melvin sov ute i vagnen som vanligt och A såg lite på morgontv för att sen ta en lur han med. Lite förkyld och trött efter veckan så han fick sova!

Jag hann baka en reservkaka till kvällen då jag är lätt osäker på smaken på tårtan..

Reservkakan heter Candy Cane Brownies och finns på en av mina absoluta favoritbloggar louisespis.blogspot.se

En brownie med ost, vitchoklad och polkatäcke. Mmm

Tårtan är en Rasperry Lemon Ruffle Cake från samma blogg! La på mina övningsblommor jag gjorde igår och plötsligt fick jag lite sommarkänsla mitt i höstmörkret :)

Nu är M hemma, han o A äter favvorätten spagetti och köttbullar och från köket hörs
- Vad GOTT det är pappa!
10 köttbullar klämmer han i sig utan att blinka, nästan lika mycket mat på bådas tallrikar :)


Blir snart hämtad, ser fram emot en mysig kväll med glada tjejer!
Hoppas hoppas tårtan går att äta :)

Kram på er!


Oj oj..

Tror jag gjort ett litet misstag när jag bakade idag.. Tänker inte avslöja vad idag men blir nog att ta med lite glass i reserv imorgon ;)

Idag kom min älskade man hem och nattade barnen. Vilket innebar att jag fick lite egentid efter maten. Så idag har jag gjort mina absolut första blommor i marsipan. Inga rosor dock, det behöver jag verkligen träna mer på!!

Nu "Hela Sverige bakar"


Regnig torsdag..

Hade tänkt att gå ner till torget efter förskolelämningen idag. Men då min hosta definitivt inte blev bättre av att PW:a med hurtbullarna i Eksjö igår;) Det regnar för fullt och det finns gott om "att göra punkter" här hemma så blev det bilen och Melvin i bärsele! Vi hade lite småärenden bl.a. till Apoteket. Sen skulle jag ha hallon till tårtan som ska med till morgondagens tjejmiddag! Man tror ju att det ska vara lite billigare att handla på torget.. Men samma ask med utländska färska hallon som på torget kostar 35 kr el 60 kr för två, kostar 22.90 på Willys!

Nu har vi fått i oss lite lunch och bakat bottnarna till tårtan. Igår gjorde vi en liten överraskningsbotten till på söndag..

Tid att hämta A och ge oss iväg på dejt med riktigt bebismys!

Hoppas på sol till imorgon så barnen och jag kan leka lite ute! Igår när Mel och jag var i Eksjö på promenad och lunchdejt så sken solen och det var riktigt skönt ute! Mycket trevligt sällskap hade vi oxå!

Ha en fin dag!


Dagen blir rätt lång...

... när makens väckarklocka ringer 0400 och jag av nån outgrundlig anledning inte kunde somna om efter det..
Mina fina småtroll sov till nästan halv åtta men det hjälper ju inte så mycket när inte jag sover :(
Nu sover de igen iallafall och snart snart är det min tur!

Början på veckan har varit lugn. Igår var det myskväll med tjejerna i Vilande Nålen! Alltid lika kul att få träffas en vanlig vardagskväll, fika och tjöta lite! Vi försöker ses ungefär en gång i månaden och det är riktigt välbehövlig energikick för en trött småbarnsmamma :) (Fast jag är ju inte trött, jag är ju "ledig" ;)

Idag lämnade jag och Mel A på förskolan, därefter obligatorisk tisdagsshopping på Ica! Fixade lite ärenden på stan sen hem och fick i oss lite lunch innan det var hämtningsdags igen. Möttes av en riktig surpelle som inte fick ur sig mycket mer än ca 20 dumma mamma på vägen hem. Men efter en stund i sandlådan och lite mellis blev det bättre.

Under barnens lekstunder på dagen blir vårt hem mer och mer likt en krigszon.. A kastar ut alla Mels saker och Mel jagar glatt runt och leker med det han får tag i, dock brukar storebror visa vem som är snabbast och rycka till sig alla saker ca 2 sekunder innan Mel hinner fram till dem..
Inte lätt att vara liten.

Till min lycka åt Mel glatt upp den hemgjorda barnmaten jag kokat ihop till honom idag, 1-0 till mig. Eller kanske 1-10 om man räknar in alla måltider han inte ätit :)

Imorgon blir det promenad och lunch med härliga tjejer och barn i lilla Trästaden!
På torsdag blir det riktigt bebismys med en liten liten Olle :)

M blir borta ett par dagar så vi får re oss själva men det går fint. Riktigt trött på mitt sockerknarkande bara.. Det blir alltid värre när jag är själv! Vill bli av med min rassliga hosta nu och ta tag i träningen igen!

Sådär då var årets första glögg urdrucken och jag ska komma isäng. Håller på att se ifatt Arne Dahls Agruppen på plattan så det gör inget att det bara är skit på tv:n!

Sov gott!!

Ps jag har köpt " jultidningar" av en liten kille som sålde och mitt lilla paket levererades hit hem idag. En jättesöt kalastårtbok som säkerligen kommer komma väl till pass om några år! Familjekalender inför nästa år, vilket jag inte klarar mig utan! Några julkort och etiketter blev det oxå.

 


Höstmarknad hos Astrid

Idag åkte jag, barnen, Terese, Hannes och Karin till Astrid Lindgrens värld (ALV) Vi fick även sällskap av Hannes farmor och farfar!
Tack vare att förmiddagen regnade bort var det lugnt och inte speciellt mycket folk, skönt!
ALV har Höstmarknad och öppet under hela höstlovet, tror det är fjärde gången jag åkte dit. Tycker själva marknadsdelen blir mindre och mindre för varje år men ju större Albin blir ju mer "nytta" av själva sagoparken har vi ju :)

Vi brukar alltid äta på Majkens då maten passar både stora och små!

Efter lunch blev det uppehåll och mycket skönare i luften. Vi har haft en jättemysig dag med både lite marknadsshopping, mycket lek, "båttur till Saltkråkan", ponnyridning och massor av frisk luft :)

Tack Vänner för en superhärlig dag! Som T sa så känns det som en bra tradition att åka på Höstmarknad hos Astrid! Delar med mig av lite bilder från dagen!


Tårtfest

När jag kommer ut i köket,svartklädd med röda horn frågar Albin..

- Mamma, vad är du? Är du en ko??

Känns ju bra att han inte blev rädd iallafall ;)

Tårtorna var uppskattade och höll under transporten! Tyvärr försvann smaken från Halloncurden i spöktårtan men båda var saftiga och goda.


Halloweentårtor till Johanna!

Min fina vän Johanna hade kombinerad inflyttnings och Halloweenfest igår! Inflyttningspresenten fick bli två tårtor. Önskan var lite "läskiga" tårtor men resultatet blev mer lite "småsöta" tårtor med halloweentema :)

Den första är en Regnbågstårta fast bottnarna är endast färgade i svart och orange. Fylld och täckt med Angel Feather Icing with lemon! Är en mjuk marängkräm som smakar underbart av citron!

Spöktårtan är gjord av Red Velvetbottnar fylld med Halloncurd och Wipped cream cheese frosting.

Alla recept är från sockerrus.se förutom Halloncurden Som är hämtad här 

 

www.smaskens.nu

 

Samt frostingen som jag fått från Smulansbakblogg och finns i mitt tidigare inlägg "fortsättning Halloweentårta"

 


Ladies Night

När jag kom hem från Linköping förra veckan låg det två biljetter till Ladies Night på köksbordet med en lapp att jag skulle ta med mig nån och gå dit! Söt man jag har!!

Goa Karin ville gärna följa med och vi bokade bord för lite finmat innan :)
Kan varmt rekommendera Aqua Dinner & Drinks. Kanon god mat, snabb och bra service! Till förrätt blev det Carpaccio på oxfilé och till varmrätt Lammfile med chevrepotatis och blåbärssås, Mums. Karins kantarellsoppa och Tournedo såg oxå riktigt goda ut och vi blev mer än mätta båda två!

Ett glas rött på det och en helt ok föreställning gjorde en mycket trevlig kväll!
Tack till min Älskling för biljetterna och tack till Karin för bästa sällskapet och att jag slapp köra ;)


Torsdagsmys!

 
 
 
 

Igår var världens bästa T och hennes lilla H här på middag efter jobbet! Då passade jag på att göra en av våra favvorätter som jag tänkte dela med mig receptet av! Jag kallar rätten Tv kockens fläsk och spagetti då jag såg det göras på Nyhetsmorgon  för mer än 10 år sedan.. Det är så gott och enkelt, lite Asien inspirerat men med helt vanliga råvaror. Både T och jag tycker som sagt att det är supergott, dock går det inte riktigt hem hos resten av familjen men de är nöjda med vanlig spagetti och stekt fläsk!

Tv kockens fläsk och spagetti
 
Koka spagetti och stek fläsk
Skala och tärna 2 morötter
 
Marinad
3 msk soya
20 cl vinäger
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olja
 
Blanda detta och låt morötterna ligga i tills spagettin är klar. Blanda i spagettin
 
Sås
1 burk creame fraise
1/2 lime
2 msk florsocker
 
Blanda såsen och ha i mer lime el socker efter smak, såsen ska vara lite sötsur.
 
Gott!
 
Efter middagen smakade vi på den lilla test Halloweentårtan. Frostingen var riktigt god, botten lite, lite torr och tyvärr hade moussen som annars brukar vara jättegod fått en bismak av nåt.. Hade i lite gul pastafärg för att förstärka färgen på den och det ska jag nog akta mig för i fortsättningen..
 
 
Mysigt var det att ha lite vardagsbesök och hinna tjöta ikapp lite!
 

Fortsättning Halloweentårta

Så här såg tårtan ut efter den kommit ur formen efter ca 1 dygn i kylen.

Jag ville prova en ny frosting inför en tårta som skall göras till helgen. 
Receptet har jag fått av Simone som har bloggen www.smulansbakblogg.bloggspot.se
 
Wipped cream cheese frosting
 
200g Mascarpone ost
200 Philadefia ost
3 dl grädde
1 nypa bakpulver
0,5 tsk äkta vanlijpulver
2 dl florsocker
 
Blanda ost, vaniljpulver och florsocker
Vispa grädden och bakpulvret hårt. ( bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir smör)
Vispa lätt ihop frostingen

 

 

När jag täcker tårtor så brer jag först på ett tungt lager som ska hålla smulorna på plats. Ställer in tårtan i kylen en stund. Denna gång var det lagom med en lunchpaus för mig och Mel.

När det kommer till dekorering av tårtor är jag fortfarande en riktig nybörjare och provar lite olika tekniker så fort jag kan. Denna gång tog jag en "korgtyll" Wiltons 2B. 

Spindelnätet är gjort av Ohoj Hallonsås. De små fladdermössen är gjorda i socker, köpta på Strössel och annat. Råttan och spindeln är i plast..

 

 

Klart!


En tårta växer fram..

http://www.mycakes.se/2011/08/passionsfruktsmousse.html

 

Igår var det dax att fylla den fina chokladtårtbottnen från förra inlägget. Det ska bli en liten Halloweentårta till kvällens middagssällskap. Jag delade den i 3 delar med kaksågen från Ikea! Billig liten pryl som helt klart underlättar när man vill ha jämna fina tårtbottnar!

Jag gjorde en passionsfruktsmousse och eftersom tårtan är så liten (15 cm) så räckte fyllningen till båda lagren!

Denna mousse har jag gjort flera gånger, enkel, smidig och mycket god. Receptet är hämtat från Carola som har bloggen Mycake. Se länk ovan.

Jag använde 7 passionsfrukter eftersom jag ville ha mycket smak! Passerar dem så att kärnorna försvinner, kokar upp med syltsocker. Jag börjar alltid med 2 msk sen ökar om det behövs. Igår blev det 2,5 msk. Vill man kan man spara lite kärnor att ha i mossen men jag är fullkomligt allergisk mot att få kärnor i tänderna så både när det gäller hallon och passionsfrukter tar jag bort alla kärnor! Låt frukten svalna i kylen. Vispa upp 3 dl grädde, blanda och moussen är klar att fylla tårtan med. 

Jag brukar förvar mossen i engångsspritspåse i kylen tills det är dax att använda. Då klipper man bara bort toppen och spritsar ett jämnt lager i tårtan. Om man lägger plastfolie i tårtformen som botten gjordes i kan man med fördel använda formen när man fyller tårtan. Lägg i första botten..

Spritsa i fyllningen och lägg på nästa botten.

Fyll alla lager och se till att plasten sluter tätt om tårtan. Förvara i kylen över natten så gottar den till sig ordentligt innan det är dax för att täcka och garnera tårtan. Vilket jag ska göra nu! 
 
Fortsättning följer...

RSS 2.0