Söndagslunk

Det blev en lugn och skön söndag här hemma idag! Vintertiden gjorde ingen större skillnad imorse utan vi vaknade ungefär som vanligt. Lite frukost, bamsegympa för M och A, Mel och jag städade under tiden. Efter lunch blev det vilostund för hela familjen, så skönt att få blunda lite. 
M var tvungen att bege sig mot Stockholm på eftermiddagen, resten av oss påbörjade krattning av granris i trädgården. 
 
 
Väl inne igen påbörjades den utlovade våffelmiddagen. Gott!
 
 
 
 
Sovgott!!
 
 

Avtackningstårtor

En kär kollega gick i pension igår efter över 40 år i rikets tjänst. Jag ville mer än gärna baka något fint och gott till hennes avtackningsmiddag och efter lite efterforskningar om vad hon tycker om stod jag med två olika val. Kunde inte bestämma mig så det fick helt enkelt bli två tårtor. 
 
 
Blev faktiskt riktigt nöjd med både utseende och smak :)
 
Höstig chokladtårta
 
Denna tårta hittar du hos Sabina på
 
http://sweet-and-simple.se/2013/september/saftig-chokladtarta-med-paronfrosting-och-hasselnotter.html
 
När jag provbakade denna botten förra veckan lyckades jag få den att stiga över kanten på formen och bilda en chokladfontän i ugnen.. Så till den här tårtan gjorde jag Louises bottnar.
 
http://www.louisespis.com/2012/08/salty-caramel-chocolate-cake.html
 
De bottnarna innehåller kaffe, vilket förstärker chokladsmaken. Resultatet blev en jättesaftig och god chokladtårta, men tyvärr försvann päronsmaken då chokladen helt tog över. 
 
Blommorna är gjorda i flowerpaste och färgade med pastafärg.
 
 
 
Hjärttårtan består av helt vanliga ljusa bottnar, ett lager hallonmousse, ett lager passionsfruktsmousse och spritsad med den enklaste vitchokladfrostingen som finns. Lite ministrösselkulor på toppen för färgens skull.
 
Vitchokladfrosting
 
1 del rumsvarmt smör
1 del philadefiaost 
1 del smält avsvalnad vitchoklad
 
 
Vispa upp smöret, vispa därefter snabbt ihop frostingen.
 
 
 
 
 

Måndag..

Riktigt regnig rusk måndag har det varit idag! Jag har dock lovat mig själv att inte gnälla på vädret då vi haft en fin vår, strålande sommar och hittills fantastisk höst! Nu behövs det regn i markerna så det är bara att gilla läget! 

Tiden rullar på i 120, jobb, familjen, vänner, baka och så börjar det om igen:)

Lillskrutt vill inte somna i sin säng utan två kvällar i rad har han somnat i lekpölen.. 

Han ser riktigt sur ut när jag säger att det är dax att sova :)

Veckans två tårtbottnar samt två fyllningar har bakats ikväll. Nu blir det till att sova med kraft då jag redan ligger efter med sömnen och imorgon är jag ensam med småtrollen efter jobbet.

Sov gott alla fina!




Köttbullar

 
För någon vecka sedan gjorde en av mina vänner köttbullar till sina barn. Blev lite imponerad och kände att det kommer jag aldrig orka en vardagskväll efter jobbet. Min vän menade på att det är supersmidigt och tar bara 10 min i ugnen!! Aha, ugn?? Så långt har jag aldrig tänkt.. Måste helt klart testas! Googlade lite och kom fram till att det är bara att ta sitt favorit recept på köttbullar (jag använder mig av svärmors då våra köttbullar oftast görs på älgfärs).
Fixade till smeten, som jag sedan stoppade i en stor spritspåse. Spritsade ut lagom mycket smet i kupad hand och vips var hela skärbrädan full med köttbullar.
 
 
Under tiden värmde jag ugnen till 225 grader, lät en långpanna bli varm i ugnen. Slängde i en klick smör och la i köttbullarna. 10 min i 225 grader sen höjde jag till 250 och lät dem stå någon minut till för att få lite roligare färg. 
 
 
Servera med potatismos, lingonsylt och sallad. Mums! Jag och M åt och njöt, barnen undrade varför inte köttbullarna såg ut som vanligt.. (De är vana vid Mamma Scans..)
 
Nästa gång gör jag dem en ledig dag, ugnssteker dem i 5 minuter och fyser in dem. Då är det att ta fram och steka på när det ska ätas, precis som Mamma Scans :)
 
 
 

98 års kalas

 
Vi har tillbringat helgen Linköping. Min fina morfar fyllde 98 år i fredags och vi firade med lite kalas igår. Det blev en hedlig svensk gräddtårta med ljusa bottnar, jordgubbsmousse och lemoncurdmousse. Gott!
 
 
Idag passade jag på att besöka min lilla farmor oxå, hon är bara 97 år :)
Albin och jag har hunnit med en tur på stan, barnen har lekt i Trädgårdsföreningen och jag har joggat sex kilometer. 
Härlig söndag, speciellt när jag är ledig även imorgon :))
 
 
 
 

 

Godaste äppelkakan!

 
Idag har jag bakat en av mina absoluta favoritäppelkakor. Den är så god att vill du kan du hoppa över äpplena :))
Dessutom slänger du ihop den på fem minuter med några få ingridienser som "alltid" finns hemma.
 
Här har vi fortfarande äpplen i överflöd så det fick bli en långpanna äppelrutor som M kan ta med till jobbet på måndag. Jag och Mel har förstås tjuvätit lite nu ikväll då de stora killarna var på hockey.
 
 
 
Receptet är från en liten bok som heter Långpannans lov. Har ännu en favorit i den boken som heter bärrutor, som jag gör med rabarber och jordgubbar, men den får vi ta till våren.
 
 
Bilden en är tagen innan jag skar kakan till rutor. Hemligheten är att smöret hyvlas över kakan innan den sätts in i ugnen. Vilket ger en väldigt spröd lite knäckig yta på kakan. Den tar runt 30 min i ugnen. (Jag har aldrig haft mandelspån på..)
 
Prova den!!
 

Kanelbullar med äpplefyllning:)

Jag bakar inte bullar.. Brukar bli en omgång saffransbullar med mandelmassa till jul men annars upplever jag att bullar alltid blir torra. Visst jättegoda medan de fortfarande är varma men två timmar senare är de torra! Lite trist att detsamma vara då gör det är igentligen väldigt roligt att snurra bullar!
Imorgon är det Kanelbullens dag och jag måste göra av med lite av alla äpplen vi har här hemma.
Så kanelbullar med äpplefyllning fick det bli. Provade en omgång redan igår, de blev goda men inte särskilt vackra. La lite mer tid, energi och kärlek vid dem idag och de blev mycket bättre!
 
 


Receptet hittar ni här:
http://www.pickipicki.se/2012/09/kanelbullar-med-appelfyllnng/

Enligt bloggerskan är det Roy Fares recept från början.

Imorgon får de följa med till jobbet, hoppas någon är där och är sugen på fika. Själv har jag fastedag imorgon!




Varför kapar bloggen bilderna??

Är så less på att bloggen numer lägger in bilderna i ett större format, vilket gör att de kapar den högra kanten på bilden. Har försökt med att ändra storlek men det fungerar ändå inte! Någon som vet om det går att fixa till?






Lite vab..

Idag är jag hemma med A som fick en rejäl febertopp igårkväll som fortfarande hänger i. Vi ska mysa och baka lite. Är ju kanelbullens dag imorgon! Får se om vi hinner städa lite med så kan vi ägna oss åt trädgården i helgen. Hög tid att påbörja klippning av granhäcken..

Här kommer några suddiga bilder från söndagens Bamsegympa! Mel fick följa med storebror då pappan var på annat håll. Inte rädd för något och kastar sig gladeligen rakt ut från plinten utan att fundera på om det finns någon matta under :) 










Igår var vi på mysig lekdejt i Vallbohaga, lilla Toker gillade studsmattan!

Nu får det bli lite frukost, får bli fastedag imorgon!!

Kram

Ledig onsdag!



Finväder idag! Visserligen kallt som tusan imorse (-5) men massor av sol på det gjorde detta till en härlig dag! Måste dock lära mig att det inte går att få in hur mycket som helst på en liten ledig dag..
Idag har vi handlat, bakat bullar, varit på lekdejt i Vallbohaga och varit på två föräldramöten..
 
 
Sovgott!

Vissa dagar..

Ibland undrar jag varför jag lägger tid och energi på att komma på bra måltider, handla och tillaga dem när det ändå inte äts!
Igår gjorde jag en jättegod kyckling i ugnen med parmesan och god sås. Idag en kasslergratäng med potatis och morot. Barnen smakade knappt på någon av rätterna. Idag var dessutom M på resande fot och jag fastar (= kasslersallad till mig)
Innebär att det finns en och annan rest i kylen!! Tror att jag ska strunta i nytänkande och variation, trötta och sega som vi är under vardagarna så får det snart bli makaroner och korv varje dag! Alla utom jag kommer vara hur nöjda som helst och jag får väl fasta 2:5 istället för 5:2 :))

Förövrigt har jag bara gott att säga om 5:2. - 5,7kg på en månad!! Hög tid att få in en växel till i träningsshemat!!

Sovgott!!

Liten leker och jag stukar baskern!!

RSS 2.0