Äntligen lite bakning

 
 
 
 
 
 

Var bortbjuden på en liten eftermiddagsdejt med finaste tjejerna och alla barn. Passade på att testa ett nytt recept som jag ramlade över när jag googlade "marängfrosting" :)
Receptet lät ljuvligt! När jag smakade de olika komponenterna blev jag ändå tveksam, kändes inte riktigt okej. Tog med dem ändå och det var tur för helheten var riktigt bra! Dock kan du gärna öka på mängden marängfrosting, den var lite snålt tilltagen. Tror även att du ska korta tiden i ugnen, beroende på hur stora du gör såklart :)

Tackar My sugar town för ett härligt recept!

Receptet hittar du här:

http://www.mysugartown.com/2011/10/cookie-dough-cupcakes-med.html

 


Måndag

Ja, det blir oftast inte som jag tänkt mig och idag gick verkligen inte enligt plan...
Skulle ha lilla H här hela dagen så att T fick röja i sina flyttkartonger i lugn och ro!


Allt gick fint på förmiddagen och killarna lekte hur bra som helst. När det börjar närma sig lunch fick de lite spring i benen och började stimma runt medan jag tog fram maten.
Plötsligt hör jag bara en smäll och en ledsen A. Hann väl ungefär genom halva meningen: jag sa ju till dig att sluta springa... Sen såg jag blodet!
Oj vilket jack han hade i pannan mitt lilla troll. 2-3 cm långt och så djupt att jag tydligt såg skallbenet.
Han hade sprungit in i sitt rum för att hoppa i "puffen" men halkade och flög med huvudet före in i hörnet på garderoben. Ej att rekommendera om någon är sugen på att prova!


Insåg omedelbart att vi måste till en läkare. Bästa T var inte långt bort, här på ett litet kick och såg till att H och Mel fick lunch.


Väl på Vårdcentralen limmade och tejpade de ihop såret. A var superduktig hela tiden!


Så istället för mysig utelek i det fina vädret med tre goa killar blev det en lugn eftermiddag framför tvn. A är ganska pigg och har inte speciellt ont. Blir det ärr så hamnar det uppe i hårfästet så det kommer nog inte synas alltför mycket!

Som någon sa så blir det säkert inte sista resan till Vårdcentralen/akuten.. Skönt att det gick så bra den här gången iallafall!

Nu ska den här mamman sova med kraft!

Kram på er!



Italienskt kalljäst bröd

Har länge tänkt att jag måste bli bättre på att baka riktigt bröd!! Tyvärr tycker jag ju inte det är lika kul som tårtor och andra bakverk men vi har ju helt klart större behov av vanligt bröd. Eftersom jag har en rätt kräsen man när det gäller bröd, är det bara att utesluta alla frön, nötter, frukt och annat gott och nyttigt om någon mer än jag ska äta det :(

Hittade ett recept på helt vanligt enkelt vete och rågbröd som både går att kalljäsa eller jäsa som vanligt. Jag körde ihop degen i går kväll och lät den jäsa i kylen under natten. Min plan var att baka det imorse eftersom Mel ändå vill ha sin välling tidigare än tidigast! Just idag så vaknade han inte så tidigt men A kom in till oss vid 0600 så jag hann få det klart till frukosten :) Gott med varmt bröd!

Italienskt bröd

25 g jäst
5 dl vatten
Ca 8 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
1 msk honung

Lös jästen med salt och honung. Häll i vattnet som skall vara kallt om du vill jäsa över natten. Vill du baka samma dag ska vattnet vara fingervarmt.
Blanda i mjöl och arbeta degen i maskin 5 min.
Degen ska vara ganska lös och trådig.
Strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ i kyl om det ska kalljäsa. Låt annars jäsa i rumstemperatur i cirka en timme till dubbel storlek.
Töm ut på mjölat bakbord och dela i två delar utan att knåda.
Vrid varje del ett par varv och lägg på plåt med bakplåtspapper på.
Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i 10 minuter och sänk därefter värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.

Receptet hittade jag här:

http://rebeccasdiy.blogspot.se/2011/09/italiensk-kalljast-brod.html

 

 


Förövning :)

Mel övar inför dagens tandläkarbesök!


Onsdag i bilder :)

På förskolan var det barnens Vasalopp idag! Min sötnöt fick låna skidor och tog sig runt hela varvet!
Hoppas han kommer tycka det är lika kul att åka utför :)

 

 

Dagen fortsatte med frisörbesök för A, vilket numer går väldigt smidigt bara han får sin klubba efteråt... På fredag ska jag till fotografen med barnen. Jag kan inte minnas när A hade ett rivsår i ansiktet sist men denna vecka har han för säkerhets skull skaffat sig två!

 

 
Efter klippningen fixade vi några ärenden på stan, bland annat behövde A galonvantar. Då jag varit osäker på storleken, passade vi på att handla nu när han var med. Det fanns röda, svarta och rosa. Kan lova att han är tämligen bestämd när han vill något och det var bara de rosa som gällde, dock anser han att de är lila :) 
 
 
Dagen avslutades med att en skål mat flög in i väggen... Har man inte jobb så skaffar man sig ;) Efter den här bilden tror jag det snart är slut på burkmat, ser inte speciellt aptitligt ut!
 
 
Kram och godnatt!

Det kommer bli en lång dag...

Vinkade av M för ännu en av otaliga jobbresor vid femsnåret. Samtidigt som jag låste dörren efter honom hör jag finaste lilltrollet börja prata inne i sin säng. En flaska välling och vi gosar ner oss i sängen igen med förhoppning om att få sova en stund till. Icke, Mel ville inte somna om och strax efter sex kom A. Så nu är det morgontv en stund till innan frukost, förskolelämning, långpromenad, hämtning, frisörbesök för A och så vidare :)

Ha en fin dag!!


Hemma igen

Snön bara öser ner!! Lite trist att den är så blöt bara, men det innebär ju bättre träning :))

Måste bara lägga in en bild på tröttaste lilltrollet!


Hmm

Min fina svägerska gav mig den här i present..
Måste nog hitta nån form av kaka att använda den till för annars kommer den krypa ut ur burken och in i min mun av sig själv!! Skojar inte när jag säger att den var god!!
Inte helt smart att provsmaka den med sked..

 


Myshelg i Linkan :) (söndag)

Det har verkligen varit ett skönt avbrott från vardagen att bli ompysslad av mor och far ett par dagar. Vilken skillnad det blir när man är 3-4 vuxna runt barnen istället för 1-2..
Mel har haft ett par riktigt trista nätter men det gör ju inte alls lika mycket när mormor fixar frukost och morgonbestyren så jag har fått ta igen ett par timmars sömn.
Är så glad och tacksam för att ni finns!!

Har även hunnit med att träffa finaste syskonen med familjer! Mysigt!

Imorgon blir det lekdejt hos bästa L och hennes småtroll innan vi åker hemmåt och möter upp pappi till middagen! Oj, så långt har jag inte ens tänkt.. Måste ju fixa nån mat oxå :)) Ja ja det löser sig!

Ska passa på att få lite sömn nu medan det är lugnt i resesängen här bredvid mig!

Kram alla fina!

Nej, vi flög inte till stan men vi hann med ett besök på Fenomenmagasinet :)


Skridskopremiär (fredag)

 

Blev en lugn förmiddag där jag fick möjlighet att återhämta lite medan mormor lekte med småtrollen. Så skönt och välbehövligt! Tack!!

Efter lunch begav vi oss till Trädgårdsföreningen. Min tanke var att A äntligen skulle få prova sina skridskor! Det gick över förväntan! Han hade dem säkert på sig en hel kvart :) Jätteduktig på att stå och hitta balansen. Imponerad över att han verkligen stod på skenan, ingen läderåkning här inte! 

 



Sen blev det lekparkslek, tillsammans med promenad fram och tillbaka blev det ett par sköna timmar ute!

 



Fika med mormor och moster hanns oxå med innan M kom från jobbet.

Under kvällen vägrade Mel att somna. Blev till slut helt övertrött och somnade runt 23 i min säng.. Jag får väl sova i spjälsängen inatt :)

Sov gott alla fina!!

 

 


Alla hjärtans dag

Igår var det hjärtdagen och den firades med hockey och tårta :)

Lilltroll fick sina ettårs-sprutor i onsdags och har nu haft feber och hållit låda i två nätter.. Eftersom han i vanliga fall skämmer bort mig med att sova hela nätterna så känner jag mig som ett vrak.. Lite förkylning på gång i kroppen med så är det nog läge för lite vila. Vilken tur att mormor är ledig och gärna leker med killarna en stund! Det tas tacksamt emot idag!

Alla hjärtanstårtan var vaniljbottnar fylld med bananmousse, vaniljkräm och jordgubbar. Täckt med jordgubbssmörkräm. Blev en sommartårta utan grädde :) eftersom Mel inte ville sova när jag fixade den så blev den enkel i dekorationen men det fick bli så. Jag tyckte den blev god men ingen wow- känsla direkt!


Tisdag i bilder

Lämnade bilen på service i söndags och gick hem, utan barn...Innebar såklart att Mels barnstol stod i hallen idag när vi skulle hämta hem bilen... Var ju bra att jag kom på det innan jag gick iallafall :)

Tyckte denna vecka var en passande vecka att prova min nya bakform ;)

Inte lätt att bygga tågbana när man har en lillebror som tar bort varje bit man satt dit... Men med brorsan fast i barnstolen och lite hjälp av mamma så blev det en bana tillslut!

Mel älskar sin julklapsgåvagn! Tack moster och morbror!

Ja, vad säger man... Korvgenerna i den här familjen slår ut det mesta! Lilltroll tuggar i sig hela korvskivor, ratar både potatismoset och avokadon... Allsidig kost, hm...

 

Nu sover trollen! Ska bara fixa två tårtfyllningar, rätta till en barnstol i bilen, ev baka en kaka, helst se två avsnitt Farmen och ett avsnitt Games of thrones! Blir nog natt idag oxå ;)

Kram!


Första bilden

 

 

Nu har jag äntligen lyckats få en bild på lilltroll när han står själv :)
Han ställer sig upp mer och mer men än har jag inte sett honom ta några steg. Klättra däremot börjar bli väldigt kul! Igår kom han på att om man står på brorsans bilgarage så når man högre upp i hyllan! Ont gjorde det när han ramlade ner, men det var tydligen fort glömt igen..


Igår hade vi lite flyt kan man väl säga! Jag passade på att frosta av och rensa frysen i källaren. Är ju smart att fixa det när det fortfarande är minusgrader ute! Sen tog jag beslut att gå hem från verkstan efter att jag lämnat in bilen för service, vilket gjorde att jag hoppade över kvällens träning i Åkerskolan. Tur var väl det för klockan sex ringde det på dörren och en jaktkompis till M behövde hjälp att hämta hem en älgkalv. Är det något det är ont om i frysen efter den här hösten så är det älgkött! Så jag blev väldigt glad att jag var hemma hos barnen så att M kunde åka. I normala fall hade jag precis börjat träna och inte varit hemma innan halv åtta..

Allt har en mening :) Dessutom vet vi ju vad vi gör ikväll :)) Vill till att hålla trollen vakna idag så de somnar tidigt ikväll! Tar ju en stund att fixa ner en halv kalv i fryspåsar..

Ha en fin måndag!!

 

Snöigt värre :)

Idag har det snöat hela dagen :)
M fick ta fram slungan = glad man :)


Mel åkte pulka och dök rakt ner i mjuksnön inte en utan två gånger.. Inte poppis kan jag lova! Storebror var mer nöjd, han har kommit på att vi faktiskt har en egen "backe" på tomten och efter ca fem åk i samma spår började det gå att få lite fart under pulkan :)

Mitt på dagen var jag på Me&I party i Bodafors! Fick god lunch med soppa, hembakt bröd och kladdkaka :)) Höll mig i skinnet och handlade inte. Det fanns massor av fina kläder men just nu finns det lite annat att lägga pengarna på!

Här hemma har vi en ettåring som i mitten på veckan började att släppa taget och stå själv så smått! Han är riktigt stadig och står utan problem i ca 30 sekunder :) Tyvärr har jag inte lyckats få fram kameran en ända gång ännu :(

På Alla hjärtans dag ska vi på hockey.. Inte så romantiskt i mina ögon men med trevligt sällskap :) Därför blev det Alla hjärtans dag middag här hemma ikväll istället! Löjrom, oxfile och en fin Amarone :) Dock intogs maten i sällskap av våra underbara småtroll så några checka bilder på maten blev det inte idag!

Godnatt alla fina!

 


Kladdkaka med chokldpufftäcke

Jag har en påse puffat ris kvar efter julgodisbakandet. Har funderat på vad jag skulle kunna göra med det. Vet att man kan ha det i marängbottnar men det har inte varit tårtläge..

 


Som av en händelse la Ulrika på bakverk och fikastunder upp ett kladdkakerecept med puffat ris för någon dag sedan! Eftersom den här veckan är full av härliga vänner som kommer på besök så fick jag prova receptet direkt! Det var en god chokladsmak med inslag av nutella. Dock blev det lite skumt tuggmotstånd av riset. Blir säkert bättre konsistens med rice krispies. Men helt ok! Serverade med lite vispad grädde.

http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/2013/02/05/kladdkaka-med-chokladpufftacke/

 

Kladdkaka

100g smör

2 ägg

3 dl socker

5 msk kakao

1,5 dl mjöl

1 krm salt

 

Topping

150 g mörk choklad

1,5 dl nutella

1 dl grädde

50 g smör

4 dl rice krispies ( jag tog ju puffat ris istället)

 

Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Rör ner resterande ingredienser och till sist det smälta smöret. Smöra en form på 24 cm och häll i smeten. Grädda i 20 min i 175 grader.

 

Gör toppingen. Smält ihop samtliga ingredienser utom rike krispies i en kastrull. Rör tills det blivit en jämn kräm. Häll upp i en skål och blanda ner rice krispies. Häll toppingen på kakan och låt kallna i ca 2 h.

 


Våfflor

Igår när vi hade besök så åt vi våfflor till lunch! Kanske inte så nyttigt men oj så gott! Går oftast hem hos barnen oxå!
Jag har alltid använt vanlig våffelmix från affären men förra året hittade jag ett recept på hemgjorD våffelsmet. Tyvärr var det långt innan jag började blogga och jag har ingen aning om varifrån receptet kommer. Efter att ha gjort egen smet en gång var vi helt överens här hemma om att det blev så mycket godare våfflor och det är inget konstigt i utan bara sånt som alltid finns hemma. Så sen dess är det detta recept jag gör när det är våffeldax!

Våfflor ca 12 st ( de blir ganska mastiga så smeten räcker till fler än man tror, inga problem att spara överbliven smet i kylen en dag eller två!)

4 ägg
6 dl kolsyrat vatten
51/2-6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200g smör

Smält smöret
Rör ihop torra ingredienser
Vispa lätt ihop äggen och blanda i vattnet
Rör i de torra ingredienserna och vispa klumpfritt
Blanda i smöret.

Använd Smör vid gräddningen och grädda ganska länge så blir de frasiga och goda!

Kan även tipsa om ett supergott tillbehör till både våfflor och pannkakor. Nämligen Lemon curd. Det har ju en förmåga att bli över i burken efter att jag haft det till nåt bakverk och tillsammans med lite grädde är det riktigt gott på pannkisar och våfflor!!


Lilltroll märker direkt när vi äter något som inte han får och då blir det liv kan jag lova! Så en liten bit våffla fick han smaka.

Just idag hade vi ingen Lemon Curd :(


Hi hi, mer snö :)

I måndags kom det mer snö :) A och jag skottade och övade på att göra snöbollar som sedan slängdes i bäcken! Bland det roligaste A vet är just att kasta saker typ pinnar och snöbollar i vår lilla bäck och se dem flyta iväg ner för "fallet"!

 



Idag har vi haft besök av bästa S och hennes små charmtroll! Då A längtat efter sina vänner fick han vara hemma från förskolan så de skulle hinna leka ordentligt!

På förmiddagen när vi väntade så passade vi på att skotta undan nattens snöskörd! Mel tränade lite inför vårens fjäll och norrlandsresor genom att sitta i pulkan. Kan inte ha honom i vagnen innan lunch för då somnar han.. Trodde att han skulle krypa iväg men icke, han satt helt still och bara tittade på snön och oss! Sötnosen!

 

 

Imorgon får vi nytt härligt besök av fina vänner. Hinner jag kommer det ett inlägg om en ny variant av kladdkaka oxå :)
Kram och godnatt!!

Melvin 1 år!!

Om 23 minuter är min lille prins precis 1 år!
Vi har haft en riktigt mysig kalasdag. Både lunchen och fikat fick godkänt :)

Tack alla kära som kom och firade lillprinsen och tack för alla fina presenter!

Lite bilder från dagen..

 

Så här såg dagens kalasfika ut! Ett dessertbord i vitt, blått och silver. Lite vintertema.

Recept på Regnbågstårtan finns på Sockerrus blogg. Jag har gjort den med färre bottnar förrut och då har den blivit väldigt stabil, men idag med sex bottnar var jag tvungen att stadga upp den med ett par grillspett. Eftersom frostingen bara är mjuk maräng så gled den lite i sida. Tips kan vara att ha någon eller några fyllningar i. Den blir lite tråkig med bara vaniljbottnar och frosting. Häftig att titta på är den iallafall!

 

 
Cakepopsen är gjorda på kladdkaka med vitt chokladöverdrag. Riktigt goda och enkla att göra! Recept finns på bloggen: www.kreativabakverk.blogspot.se
 
 
Samma som i förra inlägget!
 
 
 
 

 

 


RSS 2.0