Gourméhelg :)

Vi har haft besök av bästa B hela helgen och oj vad mycket god mat vi har ätit :)
Det började i fredags med den absolut godaste gravade rödingen jag någonsin ätit! Den var fiskad i vintras på Tjolme och svärfar har gravat den. Vi avnjöt den med färskpotatis och min berömda romsås, en sås som normalt är hur god som helst men sikrom (även den från Hällbackens delikatess) lyfte den till något alldeles extra!
Det var så försvinnande gott att jag helt glömde att fota :))
 
Igår regnade det större delen av dagen och det blev inte så många fönsterfoder målade som det var tänkt.. Vädret passade inte för grillning så vi letade rätt på en bit älgkalvfile i frysen. Helstekte den i låg temperatur och serverade med mandelpotatispuré och kantarellstuvning. 
Mm..
 
Det blev lite sikrom över när jag gjorde såsen i fredags så innan älgen fick det bli en liten romtoast med ett glas bubbel :))
Gott gott i gottgott..
 
Lördagsmiddagen avslutades i tv-soffan efter att barnen somnat med varsin tallrik hemgjord glass, denna gång blev det en punchglass och en daimglass. Slank ner båda två :) Sök på glass här i bloggen så hittar ni grundreceptet.
 
Efter denna kväll så fick det helt enkelt bli en joggingtur imorse! Dagens väder har varit lite schystare och baksidans fönster är klara. Hondan har fått sig en insidesrengöring som inte var en dag för tidigt och M har hunnit klippa gräset. A kom hem glad och sprallig efter några timmar hos bästa kompisen.
 
På seneftermiddagen kom familjen W och familjen O på besök. De bjöds på Äppelrökt majskyckling med fruktig chilirub. Till detta en potatissallad med vinigrette samt syrrans goda grillsås :)
 
Om det berodde på att det var riktigt bra råvara (Svensk majskyckling) eller enbart på tillagningen vet jag inte. Misstänker att det var en kombo, men gott och väldigt saftigt blev det!
 
Äppelrökt majskyckling med fruktig chilirub
 
1 Majskyckling
Kvistar från äppelträd
 
Chilirub
2 msk flingsalt
2 msk fruktte
1 msk chilipulver
1 msk farinsocker
 
Mortla eller mixa rubben i en kryddmixer.
Gnid in kycklingen ordentligt.
fördela kolen på sidorna av grillen. När grillen tänts lägg rikligt med äppelkvistar på kolen. Placera kycklingen så att den inte ligger över kolen och "rökgrilla" under lock i ca 1 timme, tills kycklingen är genomgrillad. Ca 80 grader vid låren. 
Skär i bitar och servera med sallad
 
Receptet kommer från "Allt om mat" nr 10, 2014
 
Syrrans goda grillsås
 
2 dl matyoughurt
0,5 dl sweetchilisås
1 vitlöksklyfta
Skal från en halv lime ( jag hade även lite av saften i)
Salt och peppar
 
Receptet står på Asia sweetchiliflaskan.
 

Kvällens middag avslutades med att bästa T bjöd på Nutellasemifreddo, riktigt smarrig den oxå!! Det receptet hittar ni på Jennys matblogg.
http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2014/03/14/nutellasemifreddo/
 
Tur jag ska fara runt själv med småtrollen i tre dagar nu, behöver springa av mig alla kilon jag gått upp i helgen :)) 
 
Höll på att glömma att jag till eftermiddagsfikat igår slängde ihop farmors tårta oxå.. Har tänkt på den tårtan hela veckan då den är väldigt mycket farmor för mig. Jag har gjort den många många gånger men nu var det väldigt länge sedan. Mest beroende på att jag gör lite andra sorters tårtor nuför tiden samt att det ibland är svårt att hitta mintkakorna som skall vara i krämen.. I torsdags när jag kom hem efter farmors begravning så stod det helt plötsligt en ask med mintkakor i kylen (M hade kommit över dem under en resa..) För min del var det ett väldigt tydligt tecken så därför bakades det "Farmors tårta" till fikat igår:))
 
Receptet får vi ta en annan gång för nu måste jag sova!
 
Kram och sovgott!
 

Kontrasternas dag!

0605: Vaknar på en luftmadrass hos mor och far av att lilltrollet tycker det är frukostdax.. 
0700: Hjälper mor i tvättstugan.
0715: Löparskorna på och en tur i minnenas alle'.. (Dvs ca 5 km runt ån)
1000: Hänger på låset till skoaffären, A behöver nya skor. Inte helt förvånande så blev det röda med Blixten på..
1030: Lek och glassmys i Trädgårdsföreningen med trollen och kära syster.
1230: Mor har fixat korvstroganoff :)
1330: High five och en puss med käre maken som på väg från Stockholm hämtar upp Trollen och fortsätter mot Småland.
1430: Tillsammans tar vi ett ljust farväl av fina lilla farmor som stilla fått somna in efter 98 år på jorden <3 
1930: Tapasmiddag med mor och syster.
2130: I bilen, en timmes sommarprat och 30 minuters försök att överrösta Lena PH på högsta volym.
2300: Höll mig vaken och parkerar på uppfarten.
2330: Laddar tvättmaskinen med gosedjur och bilbarnstolsklädsel efter gårdagens bilkräka. Note till mig själv: Aldrig mer blåbärssmoothie till mellis innan bilfärd!!
2400: Varvar ner med en toscabulle från Ok/Q8 bästa köpebullen:)) Tänker igenom dagen, minns, är tacksam för allt vi har. Alla år vi fått och alla vi kommer få. Känner massor av kärlek till hela min stora fina familj. Tid att krypa ner för ett par timmars sömn. Imorgon börjar min och barnens semester på riktigt. Om en vecka gör mannen i mitt liv oss sällskap!
 
Önskar er alla en härlig sommar! Ta hand om er, vårda kärleken och ladda energi inför höstens mörker! Det ska jag göra! Kram och sov gott alla fina!
 
Gamal bild, men den säger mer än tusen ord!

Älgtårta!

Har bakat tårta och cupcakes till en kollega med stort älgintresse :)
 
Ljusa bottnar fyllda med hallonsylt, hallonmousse och vit chokladmousse. Dekorerad med marsipan.
 
Riktigt nöjd med marsipanlocket, bara något litet veck på "baksidan" annars blev hela tårtan slät och fin! Det går helt klart framåt :)
 
Första gången jag täckt cupcakes! Brukar ju oftast spritsa dem. Vi smakade på dem här hemma efter middagen och både mannen och lilltrollet åt med god aptit. A gillar inte min hallonmousse men åt glatt upp all marsipan :)
 
Kvällen innehöll ett joggingpass med bästa T och nu ska jag sova och ladda för morgondagens pass på skjutbanan :))
 
Sovgott!

Grille med tårta!

Hade en mysig grillkväll med goa arbetsksmrater igår! Tack alla inblandade!
Hittade ännu en tårta i "Baka, lite glammigare, lite roligare" av Josefin Palm som jag ville testa.
Hon hade gjort en Purple Heart tårta till Memorial day.

Jag testade men tyvärr gick något fel. Den blev fin att se på men alldeles för stabbiga bottnar, troligen blev det för mycket mjöl alternativt rörde jag för mycket efter att mjölet kom i.
Den var inte hemsk men absolut inte godkänd. Alltid tråkigt när det händer men händer gör det ju när jag ofta provar nya recept. Sånt är livet :)



Hoppas alla får en fin dag!
Kram

Axels dop och doptårta

Finaste lilla Axel döptes idag! Jag har sedan länge varit tillfråga om jag ville baka hans doptårta, vilket jag naturligtvis gladeligen gjorde!!
Fick en inspirationsbild, temafärger och smakönskemål. Sedan har det tänkts, planerats och beställts hem grejer. Då den gröna färgen som var önskad inte gick att köpa så har jag för första gången gjort egen sockerpasta. Den blev inte helt 100 men gick tillslut att få på tårtan (ville gärna spricka lite).
Det mest spännande var att detta skulle bli min första våningstårta!
 
Ljusa bottnar fylld med blåbärskompott, blåbärsmousse, lemoncurd och citronmousse. Spacklad med marängsmörkräm, alla dekorationer i sockerpasta.
 
Fin och god blev den! Klart det finns skavanker men jag är riktigt nöjd med den! Hoppas jag ska bli lite bättre på att hantera sockerpasta dock! Dels tar det otroligt lång tid, vilket jag oftast inte har tid med. Sedan behöver jag kunna göra sockerpastalagret tunnare!
 
Mmm, gott :)
 
Många har idag frågat hur lång tid det tar att göra en sådanhär tårta.. Vet faktiskt inte om jag vågar räkna ihop timmarna. Men jag har varit isäng 0130, onsdag och torsdag samt 0230 inatt.. Så just nu är jag toktrött och somnar snart med pannan mot plattan :)
 
Måndag: Bakade de två bottnarna ca 2,5 timme.
Onsdag: kokade lemoncurd ca 0,5 timme
Torsdag: mousse x 2 och kompott Samt ihopläggning av tårtorna. Ca 2 timmar + kyltid
Fredag: täcka och dekorera tårtan. Ca 6 timmar
 Lördag: vispa smörkräm, transport och sedan ihopsättning på plats. Ca 2 timmar.
 
Huvudpersonen höll sig vaken och på bra humör hela dagen! Det bjöds på fantastiskt mat och vädret höll sig  helt ok!!
Tack fina Axel med familj för en härlig dag!
 Nu är det hög tid att sova lite!!
Kram och sovgott
 
 
Inte det lättaste att få alla i familjen att vilja vara med på bild samtidigt.
Kram!
 

Kortvecka och långhelg!

Eftersom jag jobbade förra helgen fick det bli en tur till Astrid Lindgrens Värld med småtrollen och bästa sällskapet J&S i måndags. Vi hade en supermysigt dag med strålande lagom varmt väder! Barnen sov hela vägen hem och efter den kvällen har de legat helt fel i sin dygnsrytm resten av veckan.. 
 
Vilket inte gjort så mycket för jag kände att jag behövde beta av flexberget lite och arbetade bara hela tisdagen och fram till 15 i onsdags.. Sedan fick det bli långhelg en vecka efter alla andra :)
 
I torsdags kväll hade jag goa tjejer här på lite fika. Jag bakade ett mörkt bikarbonatbröd med massor av gott i, bake-off frallor från nya bakboken "Baka, lite glammigare.." Av Josefin Palm. samt även en Devils Ford Cake från samma bok. Mycket gott och uppskattat!
 
Devils food Cake med Mjölkchokladfyllning :)
 
Sedan har vi snart flaggat i dagarna tre! Igår för Sverige, idag för Axel och imorgon för Leonore.
 
 
 
 

RSS 2.0